Gå til sidens hovedinnhold

Husk: Noen går i krigen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det sto noe slikt som at «Besteforeldrene dine ble bedt om å gå i krigen – du blir bedt om å holde deg på sofaen». Underforstått: Slutt å klage.

Dette er en av mange små underfundigheter som preger sosiale medier. Noen morsomme, noen alvorlige og noen en god kombinasjon av begge. Det er lov å både le og undre seg, men vi må aldri glemme at:

Det er noen som er i krigen. Det er noen som skal i krigen. For storsamfunnet.

Fra dem vi har valgt og som vi har gitt myndighet til å ta de store beslutninger, vel vitende om at uansett hvor mye riktig de gjør, så vil noe bli feil. Til helsepersonell som i ytterste konsekvens må ta beslutninger om hvem skal leve og dø, vel vitende om at uansett hva man gjør, så vil det også bli så hjerteskjærende feil.

Videre til alle dem i yrkesgrupper, vi alle har lært heter kritiske samfunnsfunksjoner, som i alle år har sørget for å holde samfunnet i gang. Som vi tar som en selvfølge, og som vi til en viss grad fortsatt kan ta som en selvfølge, fordi disse personene ser sin viktige samfunnsfunksjon tydeligere enn det kanskje storsamfunnet har evnet å gjøre.

Det er i krisesituasjoner vi ser hva vi som storsamfunn er bygd av, og vi får en test på hvordan vi har rigget dette. En formidabel realitycheck på om de stadige små stegene vi tar i et historiske perspektiv, drar samfunnet i en retning som er til gagn for alle.

Og som gjør at vi i tider som dette kan stille oss selv spørsmålet: Hva er det som var så viktig for meg i går, men som ikke er så viktig i dag. Eller: Hva er det som ikke var så viktig for meg i går, men som er viktig for meg i dag.

Det ubehagelige i svaret kan være at vi i vår streben etter det perfekte et eller annet sted langt der framme, brått kan oppdage at vi mistet noe på veien.

Vi er alle med på et samfunnseksperiment som aldri har vært testet ut. Paradoksalt nok så vil det – hvis det lykkes ett hundre prosent – lett kunne ende i en konklusjon om at tiltakene var kraftig overdimensjonert. La oss ikke glemme at det hadde vært langt mer kritisk hvis tiltakene hadde vært underdimensjonert.

Kommentarer til denne saken