Gå til sidens hovedinnhold

Hundrevis av vaksinedoser kan ende i søpla

Nok en gang kommer Lier kommune med en innstendig bønn om at dem som fortsatt ikke har tatt dose to av koronavaksinen gjør det.

Fortsatt er det 700 innbyggere i Lier mellom 18 og 50 år som ikke har tatt den andre dosen. Snart går vaksinene ut på dato. Det kan bety at de ender opp i søpla, om ikke folk kommer for å ta dose to.

I forrige uke måtte Drammen kommune kaste hundrevis av vaksinedoser. Nå står Lier kommune i fare for å måtte gjøre det samme. Prosjektlederen for vaksineringen i Lier, Heidi Kristin Ringstad, håper inderlig at de unngår at dosene havner i søpla, men det avhenger av at innbyggerne blir med på dugnaden.

Merk deg denne datoen

Nok en gang trygler altså kommunen om at de som ikke har tatt dose to møter opp. Førstkommende fredag, 1. oktober mellom klokka 9 og 12, er det drop-in på vaksinesenteret på Lierstranda. Hit kan du komme for å få din andre dose, dersom det har gått minst fire uker siden du fikk første dose.

– Nå forsvinner valgmuligheten for å ta koronavaksinen. Vi er i praksis ferdig med massevaksinasjonsprogrammet. Unntaket er barn som fyller 12 år i perioden frem til årsskiftet, gravide og andre som av ulike årsaker ikke har kunnet ta vaksinen så langt. Disse vil få et tilbud senere, sier Ringstad.

Helsemyndighetene forventer at kommunene har fullvaksinert den voksne befolkningen som ønsker vaksine innen uke 40.

Fra klokken 13 til 15 15 fredag 1. oktober skal 12-15-åringer vaksineres med Pfizer. Dersom noen av disse takker nei til timen, vil timene gjøres tilgjengelig for selvbooking i helsenorge.no for øvrige innbyggere uavhengig av alder.

– Vi har dessverre ikke kapasitet til å gjøre dette manuelt for innbyggerne, og ber dem derfor kun benytte den elektroniske løsningen i helsenorge.no, sier Ringstad.

Kryssvaksinering

Siden midten av juli har Lier kommune mottatt Moderna-vaksiner til den voksne befolkningen og Pfizer til de under 18 år. Det betyr at mange voksne som fikk Pfizer som første dose, vil få Moderna som dose 2.

– Det er viktig å ta begge dosene – uansett om du får tilbud om Pfizer eller Moderna. Det er først etter andre dose du sikrer langvarig immunitet mot viruset, som igjen beskytter deg mot alvorlig sykdom, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.

Bjerring og norske helsemyndigheter presiserer at kryssvaksinering er trygt, og gir like god beskyttelse. Det medfører heller ikke større risiko for alvorlige bivirkninger.

– Begge vaksinene er effektive, og trolig gir Moderna enda bedre beskyttelse mot deltavarianten enn Pfizer, sier helseminister Bent Høie.

Noen har vært skeptiske til kryssvaksinering fordi enkelte land, som Storbritannia, ikke har regnet kryssvaksinerte personer som fullvaksinerte. Storbritannia endrer definisjonen av fullvaksinert, og vil fra 4. oktober 2021 akseptere kryssvaksinerte som fullvaksinerte.

Storbritannia har for øvrig klassifisert Norge som et grønt land over lengre tid, og har derfor ikke hatt karantenekrav for reisende fra Norge uavhengig av vaksinestatus. Storbritannias tidligere definisjon av fullvaksinerte har dermed ikke hatt noen praktisk betydning for reisende nordmenn. Minst 15 EU-land bruker kryssvaksinering.

Kommentarer til denne saken