EGGE: Hvis du ser for deg en 20-åring som har blitt mobbet halve livet for en hørselshemming, som har blitt knivstukket og fått høre at «sånne som han ikke burde leve» og som har reddet broren fra å ta livet sitt, er det ikke Andreas Findal Andersen de fleste vil se for seg.

Andreas er utadvendt og trygg, snakker som en foss, gestikulerer med store bevegelser og byr på et smittende smil ved enhver anledning.

Likevel er det nettopp dette som er Andreas sin historie. En historie som har gitt en kunnskap og et overlevelsesinstinkt han vil bruke til å hjelpe andre.

– Jeg skal sørge for at Norge skal bli et mobbefritt land, sier han skråsikkert.

Og du skal ikke se bort fra at nettopp Andreas er den som kommer til å klare det.

Fra mørke dager ...

Historien begynner i Kristiansand. Med trillingene Andreas, Thomas og Preben. Andreas og Thomas er eneggede, og begge har en hørselshemming. Begge har operert in hørselsimplantat, men det stopper ikke mobbingen. Tvert imot.

Mobbingen er grov og den er fysisk. De har begge fortsatt arrene på kroppen.

– Det var konstant. Til og med broren vår ble mobbet på grunn av oss. Jeg ble til og med knivstukket, forteller Andreas, og legger til at han den gangen aldri kunne forestilt seg hvordan livet kunne bli.

– Jeg måtte redde broren min, sier han, og forteller om dagen Thomas ikke orket mere.

– Jeg kom hjem fra skolen, og så var det så stille og jeg skjønte noe var galt. Så fant jeg ham på rommet. Da lå han med tauet rundt halsen. Det hadde røket, sier han, og husker fortsatt hvor sint han ble.

– Jeg sa til ham at hvis du skal dø, så skal jeg dø med deg. Enten det, eller så skal vi komme oss videre, sier han.

... til lysetid

Og brødrene valgte det siste. Da 10. klasse var over flyttet de fra Kristiansand og begynte på Briskeby videregående skole for hørselshemmede elever på Kjellstad. Det var starten på et nytt liv. Et liv hvor mobbingen ble byttet ut med venner, glede og kjærlighet.

– Jeg traff samboeren min på Tinder, ler Andreas, og forteller at de på dagen Lierposten kommer ut (17. januar) har vært sammen i fire år.

– Så jeg må gratulere Lisa med fireårsdagen, smiler han. For Lisa, som han bor sammen med på Egge, beskriver han som det viktigste han har.

– Hun har ingen hørselshemming, men har lært seg tegnspråk. Hun har aldri behandlet meg annerledes, og jeg kunne ikke hatt det bedre, sier han.

I dag er han lærling i omsorgsfaget på Nøstehagen bo- og omsorgssenter. En arbeidsplass han bare har fine ting å si om. Drømmen er å utdanne seg til vernepleier og være med på å utvikle samfunnet. Samtidig ønsker han å være en stemme mot mobbing.

Derfor snakker han til forsamlinger, fra mindre grupper til store forsamlinger.

– Jeg har hatt foredrag fra operascenen, på skoler og for firmaer. Ønsket er å kunne stå på Stortinget og fortelle politikerne at det de gjør mot mobbing ikke er nok, sier han og humrer litt mens han legger til:

– Hvis jeg får til det blir mamma og pappa stolte.

Men i første omgang er det Nøstehagen som skal få nyte godt av erfaringene til Andreas.

Holder åpent foredrag

31. januar åpner de dørene til en annerledes aften, og da er det Andreas som skal ha ordet.

– Jeg er helt åpen og er ikke redd for å snakke om noe. Dette foredraget blir en av de tøffeste historiene jeg har fortalt. Det blir rett og slett jævlig, men jeg kan love at det blir nyttig for alle som kommer, sier han, og inviterer liunger fra hele bygda.

– Jeg håper det kommer mange, for dette er noe som kan hjelpe også de som kanskje ikke tror mobbing eksisterer i deres nærmiljø, sier han, og legger også ut en invitasjon til politikere å ta turen.

– Kanskje det kan føre med seg noe fint for alle? Kanskje vi kan jobbe sammen mot mobbing i Lier, sier han, og legger til at ønsket hans er å komme på skoler og ta opp dette.

– Hobbyen min er å hjelpe andre, og jeg vet det er mange som sliter. Jeg drømmer om et samfunn uten mobbing, og vil gjerne at Lier skal bli landets første mobbefrie kommune. Jeg tror det er mulig, avslutter han.