Gå til sidens hovedinnhold

Her flommer vannet innover jernbanesporene – all togtrafikk stoppet

Artikkelen er over 1 år gammel

Flomtoppen vil nås midt på dagen mandag og jernbanesporene står under vann.

(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Mandag formiddag er all togtrafikk i Drammen stengt, etter at vannstanden i Drammenselva har oversvømt togsporene.

– Dette ble bestemt for rundt ti minutter siden, forteller områdesjef i Bane Nor, Helge Sjaastadhagen, til Drammens Tidende klokka 11:40.

Det er uværet Dennis, som i helga har skapt flom, flykanselleringer og kaos i Storbritannia i helgen, som nå også forårsaker den høye vannstanden i Drammenselva.

Meteorologenes har inntil mandag formiddag beskrevet vannstanden som lavere enn da Didrik og Elsa herjet tidligere i år. Men på mandag er vannstanden høyere enn under begge de to uværene. Mandag formiddag står jernbanesporene på togstasjonen nemlig under vann.

– Totalt kan vannstanden komme opp mot 190 centimeter over sjøkartnull, som er beregningsmåten for tidevannet. Det er ganske mye, sa statsmeteorolog Per Egil Haga til Drammens Tidende i helga.

«Flomtoppen» er ventet i 10-12-tida.

Se flere bilder av den høye vannstanden i bildeserien over ved å sveipe til høyre.

Astronomiske forskjeller

I varselet hos yr.no, var det meldt 90–115 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene.

Mandag formiddag fortalte statsmeteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt i Bergen at det ifølge prognosene ikke ville bli like ille som vannstanden under uværene Didrik og Elsa.

– Effekten av månen er mindre enn med Elsa, så det astronomiske tidevannet blir ikke like høyt, fortalte han.

Det betyr i praksis at det naturlige høyvannet skulle være lavere på sitt høyeste enn det var da Elsa besøkte Drammen.

Det tok imidlertid ikke mange timene før realiteten var en ganske annen, og vannet flommet innover togsporene ved stasjonen.

– Vannstanden ser ut til å ha gått over alle prognoser. De som sendte ut varselet har nok tenkt at varselet var alfor høyt forrige gang, og at det var mest sannsynlig med gult (laveste, journ. anm) varselnivå nå.

Ifølge ham kan det være at vinden inn mot kysten har bidratt mer enn antatt til at vannstanden ble så høy.

Ifølge Kartverkets opplysningsside for vannstands- og tidevannsinformasjon, er det forventet at vannstanden i Drammen skal nå toppen klokka 12:40.

Har du tips eller bilde av den høye vannstanden kan det sendes inn på tips@dt.no

Saken oppdateres.

TIPS OSSTlf/sms/mms: 03232 | Send oss en epost her

Kommentarer til denne saken