(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Det blir ingen tog over brua eller store folkemengder på torget og i skolegårdene. Barna kommer ikke til å løpe etter den slitne russen for russekort. Køene til iskioskene blir ikke flere meter lange, og vi skal ikke klemme på alle venner og bekjente som går forbi i det fineste tøyet de har.

– Det blir trist å ikke kunne gå i tog, sier Nicolai Solheim i tredjeklasse på Tangen skole.

Tirsdag har elevene i 1–4. klasse forberedt en ganske annerledes 17. mai.

Filmer feiringen

Tredjeklasse på Tangen skole stiller seg opp i to rekker. Det er god avstand mellom elevene og nesten alle har et flagg i hånda. Fra ulike steder i skolegården går de, i det som blir årets 17. mai tog, mot et kamera som filmer. Dette skal bli en del av en ni timers lang digital direktesending.

«Hipp hipp hurra, Tangen er bra», ropes det fra tredjeklassingene. Det er tydelig at de vet hva de skulle ropt i et normalt 17. mai tog.

– Det er bedre med dette enn ingenting, sier Solheim.

Det er Drammen kommune som har satt i gang prosjektet om en digital feiring. De skal i løpet av to uker filme alle barneskolene i Drammen, og redigere det sammen til det som blir et av hovedpunktene i sendingen.

– Det er et ekstremt ambisiøst prosjekt vi har satt i gang. Det er mye arbeid for dem som filmer og redigerer, men sluttproduktet blir veldig bra. Det er viktig for oss å synliggjøre at dette er barnas dag. De skal løftes fram i sendingen, sier leder for 17. mai-komiteen, Mads Hilden.

Forberedelser utenom det vanlige

Forberedelsene til årets 17. mai er ikke som de ellers ville vært. Tangen skole skal ikke øve på å gå i tog med hele skolen, og flaggene skal ikke bæres sammen med klassekameratene.

– Det blir kjedelig å ikke være med vennene mine på 17. mai, men vi får i hvert fall vært sammen her på skolen, sier Caroline Bocevic i tredjeklasse på Tangen skole.


Astrid Marie Ødegaard Mølsted pedagogisk medarbeider og Simen Olsen kontaktlærer for tredjeklasse på Tangen skole forteller om annerledes forberedelser for årets barneskoleelever:

– Vi har snakka litt om årets feiring, men ikke like mye som vi ville gjort hvis alt var normalt. Vi har ikke planlagt noen store forberedelser enda, alt har kommet litt brått på. Men det er fint at det som er barnas dag markeres uansett.

Mølsted legger til at det er flere av barna som sliter med å forstå at nasjonaldagen ikke kan gjennomføres som vanlig, spesielt når de kan gå på skolen som normalt.

– Det har vært viktig for oss å minne elevene på hvorfor vi må gjøre det på denne måten. De fleste forstår det, men synes det er veldig trist, sier Mølsted.