Her er feltklinikken i kommunen: – Har kommet opp på rekordtid

Men før du kaster deg i bilen; Dette er ikke en drive-in-klinikk og det er kun de med henvisning fra fastlegen som får time.

DEL

– Nei, det nytter ikke å møte opp her og tro du kan bli testet for korona, sier Charlotte Sogn. Til daglig er hun helsestasjonslege i Lier kommune, men med den alvorlige situasjonen vi er i nå, har hun blitt omdisponert som ansvarlig lege for beredskapsklinikken som åpner tirsdag morgen.

Hun håper alle respekterer reglene for klinikken, for her er det personale som setter sin egen helse til side for å hjelpe andre.

– Klinikken er en avlastning for legesentre så vi holder smitte, eller potensiell smitte, vekk derfra. Fortsatt trenger du henvisning fra legen for å bli testet, sier Sogn, som sammen med ordfører Gunn Cecilie Ringdal berømmer jobben som gjøres for å få klinikken opp og gå.

Enkelt: Både brakker og telt er på vei opp, og alle hjelper til der det er behov.

Enkelt: Både brakker og telt er på vei opp, og alle hjelper til der det er behov. Foto:

Klinikk på Bilbo

For det er ikke så mye som ser ut som et helseforetak et døgn før klinikken åpner på Bilbo. Her er det noen brakketilhengere plassert ved siden av hverandre, og folk er i full gang med å sette opp telt.

– Jeg er veldig takknemlig for alle de ansatte i kommunen som snur seg rundt og sørger for at dette blir satt opp. Og de gjør det med glede og positivitet, og det varmer, sier ordføreren, mens folk fra kulturkontoret og Park og Idrett diskuterer hvem som skal kjøre ut og hente de masker de har fått tips om at de kan få.

Samtidig har de ansatte ved Lier VVA stilt mannsterke, for selv om det ikke høres så mye ut med telt og brakker, er det mye arbeid bak.

– Her er det blitt ordnet strøm, vann, brakker, telt, IKT og ikke minst utstyr. Folk drar til sykehuset i Drammen og henter det vi trenger når vi spør. «Det har vi aldri gjort før, men det prøver vi» er svaret hvis vi ber om noe, sier Sogn, som ikke kan få fullrost alle som jobber iherdig med å få klinikken opp og gå.

– Det er rørende å se hvor villige alle er til å bidra, legger Ringdal til.

Sjefen: Ansvarlig lege for feltklinikken Charlotte Sogn.

Sjefen: Ansvarlig lege for feltklinikken Charlotte Sogn. Foto:

Må ha henvisning

Klinikken ble begynt planlagt for en uke siden, og ordføreren beskriver jobben som ligger bak som «enorm». Klinikken skal være åpen fra klokka 8 til klokka 15. Innbyggere som mistenker at de har viruset skal fortsatt først ringe fastlegen sin, og det er denne som i så fall gir en henvisning til klinikken. Henvisningen må komme fra legen og ikke muntlig fra en pasient.

– Men selv med henvisning er det ikke sikkert vi tester deg her, det kommer helt an på. Dette er ikke en testklinikk, men en avlastning for legesentrene, sier Sogn.

Det vil si at hvis du trenger å se legen for noe annet, men har vært eller er i karantene, kan du bli henvist til Bilbo-klinikken.

– Dette er absolutt ikke en Covid 19-klinikk. Dette er for de med for eksempel halsbetennelse, lungebetennelse og kols, og som må tilsees av lege. De kan ha korona, eller de har en «vanlig» infeksjon. Fordi vi nå ikke kan utelukke Covid-19 hos luftveissyke, må vi behandle alle som potensielt smittet. De som ikke fyller testkriteriene, blir ikke testet for Covid-19, sier Sogn.

Testområde: Ve innkjøringen til testområdet på Bilbo,  Charlotte Sogn (t.v.) og Gunn Cecilie Ringdal.

Testområde: Ve innkjøringen til testområdet på Bilbo, Charlotte Sogn (t.v.) og Gunn Cecilie Ringdal. Foto:

Ypperste fagkompetanse

Klinikken vil ha en bemanning på seks. To fastleger, tre sykepleiere og en som har kontakten med fastleger og pasienter.

Helsepersonellet vil jobbe i to uker, så går de inn i to ukers karantene, før de vender tilbake til den vanlige jobben sin. Når de første 14 dagene er over, står det et nytt team klart til å ta over.

De som får time hos beredskapsklinikken kan forvente seg en litt annerledes legetime. Her skal du kjøre fram og bli sittende i bilen mens du blir tatt imot av en sykepleier. Du blir også testet sittende i bilen.

– Dette er nytt for oss alle, og veien blir til mens vi går. Det jeg kan garantere er at vi bruker vår ypperste fagkompetanse her, selv om de med henvisning kommer til Bilbo, er de i de aller beste hender, sier Ringdal.

Korona-fakta

På Lier kommunes nettside, legges det ut oppdatert informasjon om smittesituasjonen i Lier. Kommunen har opprettet en egen e-postadresse for spørsmål om korona: korona@lier.kommune.no

Kommuneoverlegen er smittevernansvarlig i Lier kommune. Kommuneoverlegen får direkte beskjed fra laboratoriet i Oslo dersom innbyggere bosatt i Lier får påvist det nye viruset.

Kommunen tar telefonisk kontakt med alle som får påvist viruset og kartlegger sammen med den rammede hvilke andre personer som kan være smittet (smitteoppsporing). Disse personene blir i sin tur kontaktet telefonisk av kommunen for videre kartlegging.

Kommuneoverlegen samarbeider med kommuneoverleger og smittevernoverleger i andre kommuner over hele landet for å sikre smitteoppsporing over kommunegrensen.

Tror du at du kan være smittet?

Ta kontakt med fastlegen din på telefon. Fastlegen vurderer om du skal i hjemmekarantene og om det er behov for testing. Utenom fastlegens åpningstid skal du kontakte legevakten.

Legevakten i Drammen har opprettet et eget døgnåpent telefonnummer: 32 25 41 78.

Har du vært på reise?

Helsedirektoratet oppfordrer alle som har oppholdt seg i risikoområder de siste 14 dagene om å holde seg hjemme fra jobb i 14 dager fra hjemkomst, uavhengig av symptomer.

Se oppdatert liste over områder med utbredt spredning av koronavirus på Folkehelseinstituttets nettsider.

Er du helsepersonell?

Du finner råd og informasjon til helsepersonell på Folkehelseinstituttets nettsider

Er du i risikogruppen?

Folkehelseinstiuttet har informasjon til deg som er i risikogruppen for å få komplikasjoner i forbindelse med eventuell smitte.

Arrangement

Alle offentlige arrrangementer bes avlyst inntil videre.

Dette gjelder alle innendørsarrangementer samt alle utendørsarrangementer med sitteplasser (f.eks utekonserter og fotballkamper).

Kommuneoverlegen kan avlyse arrangementer med hjemmel i smittevernloven.

Artikkeltags