OSLO/LIER: Det begynte på Lier Musikkverksted (LMV) i 2002, og i dag holder Håkon Nordby Bjørgo med å ta Master i utøving, improvisert musikk/jazz ved Norges musikkhøgskole.

Med seg på veien har han et solid knippe konserter og turneer, og er i dag sikker på at det er musikken han vil holde på med.

Målrettet

– Jeg skjønte fort at det var musikk jeg ville bruke livet på, sier han.

Som så mange andre, var det band han begynte å spille i på LMV, og fikk samtidig undervisning på elbass.

– Jeg var innom en lang rekke sjangre innenfor rocken de neste årene, og brukte etter hvert ganske mye tid på egenøving. Jeg deltok også på et improvisasjonsprosjekt på LMV som ga meg et viktig første møte med improvisasjon og jazz. I tillegg begynte jeg i denne perioden å skrive egen musikk, forklarer Bjørgo.

Han beskriver seg selv som strukturert, målbevisst og effektiv, noe som er gode og viktige kvaliteter for en som satser innen musikken.

Rivende utvikling

Interessen for improvisasjon utviklet seg, og han bestemte seg for å ta et år på jazzlinja ved Toneheim Folkehøgskole.

– Året etter hørte jeg platene Waltz For Debby og Sunday At The Village Vanguard med trioen til Bill Evans, som hadde Scott LaFaro på kontrabass. Dette forandret alt for meg. LaFaro spilte kontrabassen med langt større frihet enn jeg hadde hørt før, og gikk inn i samspillet på en måte jeg aldri før hadde tenkt at var mulig. Jeg fikk et overveldende behov for å spille kontrabass selv, og da instrumentet etter ikke lenge var i hus, gikk hele dager med til egenøving, sier han, og legger til at han gikk gjennom en rivende utvikling, og begynte på Norges musikkhøgskole i 2013.

Haugestadstipendet er på 40.000 kroner, og deles ut under et kulturarrangement på Haugestad 7. november.

Om Haugestadstipendet

  • Stipendet ble opprettet i forbindelse med Haugestads 100-års jubileum i 2007.
  • Stipendet er på 40.000 kroner, og har som formål å stimulere og støtte ungdom som ønsker å satse på utøvende/formidlende kultur som levevei, slik at de skal vite at de har lokalsamfunnet i ryggen.
  • Aktuelle kandidater er liunger i aldersgruppen 19–30 år, og aktuelle kulturformer er musikk/dans/drama.
  • Stipendet skal være målrettet mot selve utøveren eller instruktører og pedagoger som utvikler utøvere, og knyttes til videreutdanning eller innkjøp av utstyr og instrumenter som vil gi ungdommen økte muligheter til å realisere sine drømmer i retning av å kunne leve av kulturformidlingen.
  • Kandidatene må selv sende begrunnet søknad.
  • Mottakeren av stipendet kvitterer med en liten konsert eller formidling av sin kunst etter nærmere avtale.
  • Juryen består av ordføreren i Lier, en representant for Haugestad, kultursjefen i Lier og en fagperson fra kulturlivet, og juryen står fritt i å velge prisvinner med utgangspunkt i ovenstående kriterier.
  • Det er også mulig for juryen å vurdere andre kandidater til stipendet enn dem som selv har søkt.

Les også

– Musikken gir mening