Gå til sidens hovedinnhold

Grådige - ikke grønne Lier

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om du tar deg en tur opp på et utsiktspunkt over Lierdalen, eksempelvis Fosskollen, da ser du et stygt syn. Mange steder ser det ut om gruvevirksomhet, dagbrudd der skogen er rasert, rød granitt bryter med der det før var frodig grønt. Nye industribygg skyter opp og dekker stadig større områder. Damtjern opp mot Liertoppen som tidligere var en bade- og fiskeperle, er blitt en giftpøl.

Vår natur forsvinner. Den ødelegges i et tempo vi aldri tidligere har sett. Et uvett tilrettelagt og sanksjonert av både lokale og sentrale aktører og politikere. Dessverre foregår mye nesten ubemerket, uten protester og høylytte rop. Ødeleggelser i det stille, som knapt nevnes i nyhetsbildet. Som også forbigås her i Lierposten.

De siste årene har naturen rundt våre tettsteder og byer forandret seg raskere enn vi har klart å henge med. I alle former for utmark eter det seg frem industribygg, næringsparker, motorveier, kjøpesentre, golfbaner, campingplasser, osv. osv. Bit for bit, stykke for stykke ødelegges naturen i et stadig større tempo.

Hva fører disse naturinngrepene til? Her er det nødvendig å tenke globalt, og bruke sterke ord. For det vi snakker om er en varslet katastrofe. Gro Harlem Brundtland har sagt det. Forskere sier det. I en uttalelse fra FN, WHO og WWF for en stund siden heter det: «Menneskelige ødeleggelser av naturen må ta på seg skylden for at pandemier oppstår.» Og en WWF-rapport fra 17. juni konkluderer med at de viktigste årsakene til at sykdommer smitter fra dyr til mennesker, er utbygginger i naturen, avskoging, intensivering av jordbruk og industriell husdyrproduksjon. Ifølge rapporten skyldes mellom 60 og 70 prosent av alle nye sykdommer siden 1990 at dyr er fortrengt fra sine leveområder. Et resultat av mange års mislykket politikk og politisk passivitet.

En liten bit av Lier. En bit av Kenya, av Argentina, av Russland spises opp. Og en stadig større bit forsvinner daglig og forvandles etter menneskets behov. Drevet av profittmaksimering og økonomisk vekst. på en overbefolket klode. All fornuft sier at dette ikke kan fortsette. Det må stoppes. Og dessverre: Ta deg en tur opp til Fosskollen. Se deg rundt. Da ser du at Lier er på verstingstoppen. Lier er ikke er grønn. Lier er grådig. Vi trenger nye politikere her i denne kommunen.

Kommentarer til denne saken