Gå til sidens hovedinnhold

Gir millioner til barn og ungdom

Legger alle TESS-aksjer i en stiftelse

Artikkelen er over 2 år gammel

Erik Jølberg overfører alle sine TESS-aksjer til en stiftelse. Inntil fem millioner i året skal gå til aktiviteter for barn og unge.

LIERBYEN: TESS-gründer og -eier Erik Jølberg legger verdier beregnet til 700 millioner kroner i Stiftelsen Erik Jølberg.

Hensikten er tosidig.

– Formålet er å sikre et stabilt, forutsigbart og langsiktig eierskap av TESS, samtidig som de ansatte sikres sine ansettelseskontrakter og aksjonæravtaler, sier Erik Jølberg til Lierposten.

– I tillegg skal TESS styrke samfunnsansvaret ved å utdele gaver og støtte med inn til fem millioner kroner årlig, sier han.

Blant landets rikeste

76-åringen er på 311. plass på Kapitals oversikt over landets rikeste personer, og hans aksjeandel i milliardkonsernet TESS er på cirka 90 prosent.

Det er denne eierposten som overføres den nyetablerte stiftelsen.

– Det har vært en lang prosess for å sikre videre eierskap i TESS, og stiftelsen er resultatet av den gjensidige avtalen Nygaard og jeg hadde for å sikre at TESS skal leve videre i et langsiktig perspektiv.

Nå avdøde Olav G. Nygaard etablerte TESS sammen med Jølberg i 1968.

Allmennyttige formål

Stiftelsen skal også dele ut midler til «allmennyttige formål» som Jølberg konkretiserer på følgende måte:

– Støtte kan gis til aktiviteter for barn og ungdom innen nåværende Lier kommunes grenser, primært Lierbyen og tilstøtende områder inkludert Årkvisla. Støtte kan også ytes til utdannelse i industriell markedsføring samt erverv eller oppføring av fast eiendom til bruk i allmennyttige formål. En pris på 100.000 kroner kan tildeles for fremragende arbeid i og for TESS.

Modellen er hentet fra stiftelsen som eiendomskonge og hotelleier Olav Thon etablerte i 2015.

– Jeg har hatt den glede av å møte Olav Thon tre-fire ganger, og det har vært både hyggelige og lærerike møter, sier Jølberg.

– Har det motivert deg til å etablere en tilsvarende stiftelse?

– Det har påvirket meg på den måten at jeg har sett hvordan han har fått alt til å fungere veldig bra og etter hensikten.

Stiftelsen er registrert i Brønnøysundregistrene med Erik Jølberg som styrets leder. I styret sitter John Ansgar Karlsen, Nils Petter Steen, Line Roll-Lund, Nils Lauvlid og Håkon Jølberg.

TESS ble etablert i 1968, og feiret 50-årsjubileum i 2018. Samme år som selskapet satte nok en omsetningsrekord med rundt tre milliarder kroner. Selskapet er landsdekkende, og har over 1000 ansatte, primært i Norge.

Likevel har Jølberg besluttet å la tilskuddene tilfalle tiltak i Lier.

– Det er lettere å forsterke en medvind, enn å snu en motvind, smiler Jølberg, og påpeker at oppveksten i Lierbyen og nærheten til Årkvisla har vært førende for kriteriene for tildeling.

– Det er her jeg har røttene mine, og det er moro å kunne gi litt tilbake, sier han.

Selv har han litt spøkefullt sagt at han skal jobbe i TESS til han er 104 år, ta et friår, og så bestemme seg hva han skal gjøre videre.

Arbeidet med stiftelsen har tatt mye tid. At den nå er etablert er ikke ensbetydende med at han trapper ned.

– Nei, nå skal jeg jobbe videre med det jeg har lyst til å jobbe med; Å fortsatt utvikle TESS og medarbeiderne, sier han.

Les også

Feirer 50 år med glede – og hardt arbeid

 

Les også

Satser millioner på Årkvisla – se planene her

 

Kommentarer til denne saken