Jostein Hoset (51) er lett i humøret gjennom telefonlinjen fra Reistad. Totalt isolert, i ganske grei form, og med mye omsorg og omtanke fra naboer og venner.

I et annet rom i huset sitter datter Eli Almli Hoset isolert. Det har gått en uke siden hun fikk påvist koronasmitte. 2.-klassingen ved St. Hallvard videregående skole er én av flere i klassen som har avlevert positiv prøve.

– Bortsett fra at jeg har mistet smak- og luktesansen, er formen grei nå, sier 17-åringen, og forteller om symptomene vi alle etterhvert har lært oss å kjenne:

– Forrige onsdag begynte jeg å kjenne på feber, svimmelhet og vondt i hodet. Torsdag tok jeg test, og fredag fikk jeg svaret som viste at den var positiv, forteller hun.

I løpet av helgen begynte pappa Jostein å kjenne på de samme symptomene. Mandag tok han testen og tirsdag kom svaret. Den var positiv.

Hadde ikke testet

– I og med at vi hadde smitte i huset ble det slik at jeg gikk og kjente etter. Jeg kjente at jeg ble litt varm på kvelden, var frossen om natta og følte jeg ble tett i brystet. Men symptomene var ikke verre enn at hvis jeg ikke hadde vært i nærkontakt med en som var smittet, så hadde aldri tolket det som at jeg burde teste meg, sier han, og avleverer en tydelig oppfordring:

– Det er viktig å være på vakt. Er man i tvil så må man teste seg.

Kjenner på skyldfølelse

Datter Eli vet ikke hvor eller hvordan hun ble smittet, men det er grunn til å anta at det enten har skjedd fra venner eller på skolen. Hun har tatt forholdsregler, og fulgt oppfordringer som er gitt.

– Hun har gått på skole og på jobb slik de som er rundt henne har forventet, sier pappa Jostein.

Likevel ble hun smittet. Og likevel kjente hun på skyldfølelse:

– Med en gang tenkte jeg mye på om jeg kunne ha smittet familien. Jeg kjente på skyldfølelse og var lei meg. Jeg var redd for hva andre tenker. Det er slikt man ikke tenker over før man er i denne situasjonen. Heldigvis har mamma og pappa vært flinke til å roe meg ned. Jeg har også fått telefoner fra smittesporingsteamet i Lier kommune som har fulgt meg bra opp, sier 17-åringen.

– Er du engstelig?

– Jeg har jo hørt at man kan få dårlig pust etter korona, men jeg er ikke engstelig for meg selv og sykdommen. Men jeg er redd for at det skal skje noe med mamma og pappa. Jeg har tenkt en del på det, og tankene ble forsterket da det ble bekreftet at pappa er smittet. Det er jo vanskelig å unngå slike tanker.

Pappa Jostein har brukt tid på å snakke med sin datter om skyldfølelsen:

– Jeg synes det er trist at hun kjenner på skyldfølelsen og skammen., og har sagt til henne: Det er ikke du som har spist den flaggermusen i Kina, sier han retorisk.

Hoset er en kjent person i Lier-samfunnet. En virvelvind av ideer som gjør at han blant annet står bak etableringen av skifesten Go'Hegg, Reistadlia mannskor og er aktiv i Lierdagene-komiteen. Han har også sittet i kommunestyret for Høyre.

Han har vært åpen på sosiale medier om den positive koronatesten.

– Foreløpig er det største tapet at jeg ikke kan gå ut av huset. Jeg hadde kanskje forventet at jeg kunne gå meg en tur i skogen alene, men foreløpig er rådet at jeg skal holde meg inne.

Selv om de kraftigste symptomene er uteblitt, så gir situasjonen grobunn til ettertanke.

– Jeg har jo kjent på frykten av å skulle være en superspreder. Være en som forårsaker noe negativt. Det er den følelsen Eli hadde, og jeg kan kjenne på det samme, sier han.

Må stole på fagfolk

Og har en klar oppfordring til de som tviler på viruset, og som velger å ikke følge rådene fra helsemyndighetene.

– Jeg blir provosert av personer som betviler denne smitten. Vi må stole på dem som kan mer enn oss. Det er for eksempel sånn at vi stoler på tannlegen, vi stoler på byggmesteren, vi stoler på han som står å skjærer kjøtt i kjøttdisken. Da må vi også kunne stole på helsemyndighetene. Vi må lytte til Bent Høie og til ordføreren, og prise oss lykkelige over at vi bor i Norge, sier han ettertrykkelig.

Jostein Hoset føler seg i fin form, samtidig som framtiden er usikker – både på kort sikt og lang sikt.

– Jeg har forstått det slik at det er etter en drøy uke at sykdommen slår ut i full blomst. Så sånn sett blir det en spennende uke for meg, sier han, og gjør seg noen tanker i et mer langsiktig perspektiv:

– Jeg er deppa for at vi har måttet legge ned korøvingen, jeg drømmer om at vi får til skifesten på Hegg skole i februar, og håper alt er i orden til Lierdagene 2021.

– Er du redd?

– Nei, jeg er ikke det. Jeg er jo en type som er sykelig positiv., og synes det er litt flaut når jeg får alle meldinger om god bedring. Jeg har jo fått stempelet koronasmittet, men føler meg ikke syk, sier han og benytter anledningen til å rose oppfølgingen fra kommunen.

– Da jeg fikk SMS om at prøvesvaret var klart, så ringte de fra kommunen etter få minutter. Det er imponerende å se hvordan testsystemet og oppfølgingen fungerer. Det viser at systemet fungerer, og at de trolig fikk stoppet denne smittekjeden. Derfor er det viktig at folk er våkne, holder seg i karantene når de skal være i karantene, spriter hender og holder avstand, sier Jostein Hoset.