Gå til sidens hovedinnhold

Flere skulle sett Sol Heilo på Lier kulturscene!

Mange er ikke klar over hva de gikk glipp av sist fredag. Sol Heilo, en av Norges største artister, valgte å starte turneen sin her i Lier.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De fleste av oss var sulteforet på uteliv og live-opptredener og fikk både med oss et glass vin i foajeen og et fyrverkeri av en konsert! Sol har gitt ut nytt album som har fått god omtale, der hun bl.a. har med Sivert Høyem på en av låtene.

Sol Heilo var sentral i bandet Katzenjammer som har spilt for fulle hus i England og Tyskland. Hun er multi-instrumentalist og har spilt trommer for Espen Lind, keyboard for Bertine Zetlitz, mandolin for Thomas Dybdal, perkusjon for Odd Nordstoga, og hun synger vokal på Vinnis låt «Mørkredd». Hun har også vært på TV på «Hver gang vi møtes». Som soloartist lager hun popmusikk som spenner over mange sjangere.

På Lier kulturscene var oppsettet slik: Sol Heilo – vokal, gitarer og trommer, Hanne Mari Karlsen – tangenter, kor og diverse strengeinstrumenter, Olav Senstad – bass og Ronny Yttrehus – gitarer.

Vi fikk oppleve et fyrverkeri sprekkeferdig av spilleglede. Sol sjonglerte mellom forskjellige instrumenter og toppet det hele med bærbart trommesett + mandolin! Konserten var full av god musikk, humør og gjennomtenkt regi. Folk kom svevende ut av salen etterpå. Utenfor solgte hun T-skjorter hun har designet selv.

Vi var omkring 60 i salen. Det er ikke første gang jeg sitter i akkurat den salen og tenker at artisten, og vi som var der, hadde fortjent det trykket og energien en full sal gir. Flere av dem jeg snakket med funderte på det samme; hvorfor kommer så få, vet ikke folk om det? Akkurat denne konserten fikk jeg høre om via jungeltelegrafen, det hadde de fleste andre jeg snakket med også. Jeg hadde ikke sett noe om det på sosial e medier, ikke lest om det i avisa eller andre steder. Hva kan vi gjøre for at flere velger å komme?

Lieropplevelser?

Lier kommune markedsfører slike arrangementer på Lieropplevelser.no. Sidene er fine, de, men du må vite om det, og du må vite hva du leter etter. Så må du ha stamina for å finne kommende arrangementer. Kommende konserter med Frida Ånnevik og Ole Paus ligger godt gjemt, mange klikk inne i sidene.

Lierposten da?

En av grunnene til at jeg skriver dette, er fordi jeg regner med at det ikke var noen kulturjournalist fra Lierposten til stede. Lierposten er en god lokalavis, med mye relevant stoff, men i det siste har de blitt tynne på kultursiden. Med minimal innsats kunne de ha funnet ferdigskrevet stoff om Sol Heilo uka før og gjort Liers befolkning oppmerksom på hvem som faktisk kommer til bygda.

Lier kulturscene

Lier kulturscene er en skatt for oss i Lier. Et godt konsertsted midt i Lier, med god akustikk og proffe folk som tilrettelegger. Hva kan de gjøre for å få flere folk til konsertene? Jeg tror de tenker rett, men kanskje må de få enda mer drahjelp.

Flere ville nok kommet om billetten var billigere. For oss over 50 er 450 kr for en billett mye penger, men overkommelig. For dem under 30 er det kanskje for dyrt. Tromsø har testet «ung kulturrabatt». Jeg ville gladelig betalt 20 kroner ekstra for å oppleve trykket fra en full sal. Sosiale medier brukes i markedsføringen, men Sol dukket aldri opp på min skjerm. Kan vi bli bedre der?

Kanskje kan de gjøre mer ut av vorspielet? Vi som var der, syntes det var hyggelig med et glass vin på forhånd. Med to glass vin, litt dempet belysning og fingermat ville det blitt som en helaften på byen.

Og vi som vil på konsert. Hva kan vi gjøre?

Av omkring 27 000 innbyggere i Lier er ca. halvparten i aldersgruppa 20–65 år. Dersom én av tre har en viss interesse for musikk og kultur, er det 5000 Liunger i den store målgruppa. Så koker vi ned til dem som kan tenke seg å gå på konsert før vi har redusert ned til dem som faktisk kan og vil den fredagen. Da burde det være mulig å få omkring 200–300 inn døra.

Liers befolkning kjenner sin besøkelsestid, men vi som vil på konsert kan kanskje også gjøre mer for å få med oss flere?

Pål S. Malm, Lier kulturråd

Kommentarer til denne saken