Fastlege Dorota: – En del pasienter tror vi har stengt, vi har god kapasitet

LEGE: Dorota Thune Iversen er fastlege og daglig leder på Nøste legekontor.

LEGE: Dorota Thune Iversen er fastlege og daglig leder på Nøste legekontor. Foto:

Fastlege og daglig leder på Nøste legekontor, Dorota Thune Iversen, er bekymret for at pasienter som er syke ikke tar kontakt.

DEL

Nå ønsker hun å klargjøre at legekontorene holder åpent og har god kapasitet.

– Vi opplever at en del pasienter tror vi har stengt og de uteblir fra timer eller avlyser. Det er viktig for oss å få fram at vi er her. Folk kan bli syke på annet vis enn korona. Da er fastlegen et naturlig første kontaktpunkt, sier Iversen og legger til at legekontoret har normal drift.

Legene har investert i videokonsultasjonsutstyr for å kunne gjennomføre trygge legetimer. Nå har myndighetene også åpnet opp for telefonkonsultasjoner for de pasientene som ikke får til videokonsultasjon.

Luftveisplager til feltklinikken

Alle pasienter med luftveisproblemer blir henvist til feltklinikken Lier kommune har opprettet på Bilbo-tomta i Lierbyen, forsikrer Iversen.

– Vi gjør det vi kan for å holde smitterisikoen på klinikkene nede. Vi har få personer inne på venterommene samtidig og vasker ofte, sier hun.

Pasienter som må møte på legekontoret skal dermed være trygge på at det er minimal risiko for koronasmitte her.

– De som må på legekontoret skal få komme. Vi ser gjerne at man tar kontakt med oss på forhånd, men hvis man ikke har vært utsatt for smitte, som man vet om, kan man komme, sier Iversen.

– Sekretærene følger med på venterommet. Er det noen som ser syke ut, tar vi de inn på et annet rom. Mange av dem som er i behov for legeomsorg, er de mest sårbare. Det tar vi på alvor, fortsetter hun.

Hun mener derfor at det ikke er nødvendig for pasienter, som må oppsøke legekontoret, å bruke munnbind.

Legetime på video

Fastlegens oppfordring er at de som er syke tar kontakt.

– Hvis man har luftveisplager er det fint om man ringer eller sender e-konsultasjon. Da kan vi gjøre en vurdering på hvordan vi løser det, sier hun.

I løpet av de siste dagene har antall video- og telefonkonsultasjoner mangedoblet seg. Iversen forteller at hun har opp mot åtte videokonsultasjoner om dagen i tillegg til telefoner.

– Videokonsultasjon gjør at vi får vurdert bedre hvordan ståa er, enn om vi tar en telefonsamtale. Jeg har sett på både utslett og betente øyne via video, sier Iversen.

Korona-fakta

På Lier kommunes nettside, legges det ut oppdatert informasjon om smittesituasjonen i Lier. Kommunen har opprettet en egen e-postadresse for spørsmål om korona: korona@lier.kommune.no

Kommuneoverlegen er smittevernansvarlig i Lier kommune. Kommuneoverlegen får direkte beskjed fra laboratoriet i Oslo dersom innbyggere bosatt i Lier får påvist det nye viruset.

Kommunen tar telefonisk kontakt med alle som får påvist viruset og kartlegger sammen med den rammede hvilke andre personer som kan være smittet (smitteoppsporing). Disse personene blir i sin tur kontaktet telefonisk av kommunen for videre kartlegging.

Kommuneoverlegen samarbeider med kommuneoverleger og smittevernoverleger i andre kommuner over hele landet for å sikre smitteoppsporing over kommunegrensen.

Tror du at du kan være smittet?

Ta kontakt med fastlegen din på telefon. Fastlegen vurderer om du skal i hjemmekarantene og om det er behov for testing. Utenom fastlegens åpningstid skal du kontakte legevakten.

Legevakten i Drammen har opprettet et eget døgnåpent telefonnummer: 32 25 41 78.

Artikkeltags