Et regionanlegg for avfall – bare i mindre, mer spiselige biter

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Så var kaken pyntet på nytt. Det skal bli interessant å se hvem som setter seg til bords og insisterer på at denne kaken er god. For en liten bit kan vel aldri skade?

Den som ble forsøkt servert for to år siden var visstnok god den også. For oss som engasjerte oss den gang så var det merkverdig at så mange politikere ikke hadde lest pakningsvedlegget skikkelig. For det var vesentlig forskjell på det omfanget som vi ble presentert og det omfanget det var søkt om.

Dette kom «overraskende» på en del politikere. Om det var kun et spill eller om de rett og slett ikke hadde gjort jobben kan en bare spekulere i.

Bekymring rundt Stena Recyclings historikk med uheldige hendelser, ble lett avfeid som svartmaling og krisemaksimering. Dette er hendelser som ville kunne fått katastrofale konsekvenser i et landbruksområde, særlig med tanke på avrenning til Lierelva.

Nå er altså kaken pyntet på nytt. Den er litt mindre denne gangen. En liten bit kan vel aldri skade! De fleste kan kjenne seg igjen i fenomenet. I bunn og grunn så er det et selvbedrag hvor man rettferdiggjør det å sette overbevisning eller samvittighet til side et lite øyeblikk for å oppnå goder på kort sikt.

Det stygge i denne saken er at man i realiteten ikke kun tar en bit, men er med på å dekke hele kakebordet. Det vil komme flere kaker i rundene etter denne, og presset for å trøkke innpå mer vil bare øke. Dette er ikke en fest man kan forlate straks man er passe mett.

Rammene som er gitt i tillatelsen fra fylkesmannen tilsier at dette anlegget kan bli på størrelse med de største vi har i landet. De er ikke endret selv om man nå presenterer en ny skisse.

Stena Recycling er et multinasjonalt selskap som driver med avfall som industri. Tomten på Lyngås er stor. Da skal man være ufattelig naiv for å tro at det ikke blir press for å utvide prosjektet etterhvert som tiden går.

For det jobbes med å rigge Lyngås til et regionalmottak på sikt. Lierstranda skal ryddes. Det prates ikke så høyt om dette. Og med god grunn. Man har sett at dette er umulig å få til i én omgang.

Da blir det nesten komisk når politikere som ikke er oppriktige om sine ambisjoner, oppfordrer motparten til å legge prestisje til side.

Våre argumenter har ikke forandret seg nevneverdig siden forrige runde, selv om det er uforståelig for en del politikere.

Et slikt anlegg er svært dårlig for mat – og miljøsikkerheten. Det er dårlig for nærmiljøet, og det er dårlig for den trafikale situasjonen i store deler av Lier. Det er en dårlig kurs å sette for fremtidig næringsutvikling i en kommune hvor matproduksjon er så sentralt. Vi må være føre var.

Det skal bli interessant å se hvem som nå setter seg til bords. Dette er et kakebord for politikere med appetitt. Å være kakemons er en helt ærlig sak, men en fortelling om at «jeg ville bare ta en bit» kommer ikke til å holde når historien om grønne Lier skal skrives. Representantene vet fordømt godt hva de går til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken