Enighet om krisepakken

Av

Utsatt moms, nye regler for sykepenger og omsorgspenger.

DEL

Enigheten om krisepakken endrer mye fra regjeringens første del av krisepakken.

Det er enighet mellom partiene om en utvidet krisepakke for arbeidstagere og økonomien etter en lang natt med forhandlinger.

Krisepakken endrer reglene for sykpenger ved å redusere arbeidsgiverperioden for betaling av sykpenger knyttet til koronapandemien settes til tre dager. Selvstendig næringsdrivende og frilansere vil også få sykepenger fra dag tre av fraværet med samme dekningsgrad.

Ordningen med omsorgslønn blir doblet fra 10 til 20 dager inntil videre. Arbeidsgiverperioden blir også redusert til tre dager. Også selvstendig næringsdrivende og frilansere vil få omsorgslønn som en midlertidig ordning.

Ved å kutte antallet dager arbeidsgivere må betale for sykelønn, omsorgslønn og andre ordninger, er det staten som tar regningen.

Det innføres også en midlertidig ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som mister inntektsgrunnlaget sitt som følge av korona-pandemien. Dette skal dekke om lag 80 prosent av siste tre års inntekt begrenset opp til 6G.

Innbetalingen av merverdiavgift med forfall 15. april, som utgjør store summer for bedrifter, blir utsatt.

Innbetaling av andre termin forskuddsskatt for selskaper som forfaller 15. april blir også utsatt. Lav momssats blir også senket til åtte prosent.

Aktivitetskrav for sosiale ytelser, som har vært en viktig sak for Høyre og Frp, settes i bero inntil videre.

Opposisjonen bestående av Ap, Frp, Sp og SV har samlet seg om en større krisepakke med mer støtte til permitterte og personlig næringsdrivende. Ifølge flere kilder har det vært enighet mellom disse partiene siden søndag.

– Nå er det en bred enighet. Klokken 9 er det en redegjøring. Det er enighet om de viktige punktene, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til TV2.

– Det er kraftfulle forbedringer, men det kommer uansett til å bli krevende for folk, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Enigheten består av bedre lønn for permitterte ansatte og krisepakke for selvstendig næringsdrivende. Flere forteller om bom stopp og det er ventet konkursras den kommende tiden.

Etter koronaviruset har slått innover norsk økonomi har regjeringen annonserte først en krisepakke på 6,5 milliarder kroner. Pakken besto for det meste av utsettelser av skatter og avgifter.

Søndag la statsminister Erna Solberg frem en ny krisepakke på 100 milliarder kroner i garanti- og lånordninger for næringslivet.

Ikke nok

Ettersom regjeringen bestående av Høyre, KrF og Venstre ikke har flertall er de nødt til å søke støtte fra opposisjonspartiene. De har foreløpig ikke vært fornøyd med tiltakene, og mener det skal være mer for å skjerme arbeidstagere og selvstendige næringsdrivende.

– Vi er ikke i mål. men jeg opplever det er vilje til å komme i mål, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Det har vært et sterkt ønske om å få en samlet pakke, og sørge for at det kommer raskt. Dermed har partiene forhandlet frem til klokken tre natt til mandag. Klokken 08.15 mandag begynte de forhandlingene igjen.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200315. Siv Jensen etter møtet med Statsminister Erna Solberg søndag.

FORHANDLINGER: Siv Jensen (Frp) og Audun Lysbakken (SV) etter møtet med statsminister Erna Solberg (H) søndag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

– Men vi tar en ekstra runde for å lande en samlet pakke, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Permitteringer

Det er spesielt hvordan staten skal møte permitteringsbølgen som kommer som følge av koronaviruset. Flere bedrifter har allerede varslet at de vil permittere ansatte, og eksperter snakker om flere hundretusen nordmenn permittert.

– Vi har diskutert hvor fort permitterte arbeidstagere skal gå ned fra full lønn. Dette blir en brå overgang for folk. Vi forsøker å gjøre ting litt mindre hardt, sier Vedum til NTB.

Ifølge Dagbladet har regjeringen og opposisjonen på Stortinget blitt enig om en pakke for selvstendig næringsdrivende. Detaljene er foreløpig ukjent.

Partiene skal være enig om å garantere 100 prosent lønn for alle permitterte de første 15 dagene.

Artikkeltags