Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
De fleste liunger vet litt om Hans Christian Heg, unggutten som utvandret fra Lier til Amerika, falt i borgerkrigen i 1863 og fikk en statue til minne som seg ved Haugestad. Noen vet enda litt mer, for opp gjennom årene har det vært skrevet mange artikler om ham. Det som derimot ikke har kommet før nå, er en bok som sammenfatter hele hans liv.
Boken heter «Colonel Hans Christian Heg and the Norwegian American Experience». Den er skrevet av professor em. Odd S. Lovoll og ble nylig utgitt i USA.
Professor Kristin A. Risley ved University of Wisconsin omtaler boken slik:
«Denne nyanserte biografien viser ikke bare borgerkrigstiden som førte til oberst Hegs berømmelse, men gir også en omfattende beskrivelse av Hegs opprinnelse og familiehistorie. Forfatteren bruker sin store kunnskap om norsk-amerikansk historie og kultur for å plassere Heg innenfor den større innvandreropplevelsen og det nittende århundrets sosiale og politiske miljø. Som en studie av Hegs liv er omfanget av dette arbeidet uovertruffent. Etter mer enn et århundre med minner om Hans Christian Hegs statsborgerskap og offer, har vi nå en omfattende biografi om ham».
Forfatteren, professor Odd S. Lovoll, er den fremste nålevende forfatteren av norsk-amerikansk historie. Han har gjennom mange tiår forfattet bøker om den norske utvandringen til Amerika, som på 1800-tallet brakte rundt en million nordmenn over Atlanterhavet til nye og bedre muligheter enn Norge kunne tilby. Flere av bøkene foreligger i norsk utgave. Mest kjent er kanskje «Det løfterike landet», som fikk mange til å få øynene opp for utvandringens omfang og betydning.
Odd S. Lovoll besøkte Lier for noen år siden. Daværende ambassaderåd ved den amerikanske ambassaden i Oslo, oberst Hegs tippoldebarn James T. Heg, foreslo at han skulle skrive om Heg.
Lovoll tok betenkningstid. Da Heg-statuen ved delstatsforsamlingen i Madison, Wisconsin ble revet ned og delvis ødelagt under «Black-lives-matter»-opptøyer i juni 2020, bestemte han seg for å skrive boken. De som rev ned statuen, hadde nemlig ikke fått med seg at Heg ble drept mens han kjempet for nordstatene og frigjøring av slavene.
For liunger er det ikke lenger nok å kjenne til Heg-statuen ved Haugestad og ha besøkt Heg gjestgiveri der Heg vokste opp. Tiden er inne til å lære mer om mannen liungene med gode grunner kan være meget stolt av. Les boken!