Gå til sidens hovedinnhold

En av fem gauper skal drepes denne vinteren

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidligere denne uka (1. mars) kunne vi lese i Lierposten om at det var observert gaupe på Tranby. Artikkelen hadde bilde- og språkbruk som er nokså typisk media i omtalen av våre store rovdyr. Oppslaget var godt egnet til å skape frykt og negative holdninger til det eneste ville kattedyret vi har i norsk natur.

Blikkfanget på artikkelen var et bilde av en snerrende gaupe som flekker tenner og blottlegger samtlige hjørnetennene. Folk blir anmodet om å ta inn katter og hunder, det vises et bilde av rådyr med innvoller ute. Byttedyret omtales som «mor og barn». Gaupa er et rovdyr og de spiser kjøtt, det bør ikke være noen overraskelse. Dette er natur - ja, lidelse og død, men ikke ondskap.

Jeg undrer meg over vinkling på artikkelen. Er dette egnet til å gi innsikt i grønne Liers natur, eller er det en advarsel om at nå er det fare på ferde? Det oser ikke av naturglede her. Riktignok sies det i artikkelen man ikke trenger å være redd om man ser en gaupe, - men hva med litt positivitet og entusiasme?

Det kan kanskje være greit å nevne at det fortsatt er svært få forunt å oppleve noen av våre store rovdyr i norsk natur og kanskje spesielt gaupa. Før årets nedskytning startet hadde Norge en estimert bestand på 393 dyr. Den reproduserende bestanden er mindre enn dette. Myndighetene har bestemt at 82 gauper kan drepes under årets kvotejakt. Dette er omlag hver femte gaupe.

Videre påstås det at gaupa har et «enormt ødeleggelsespotensial». Ødeleggelse i forhold til hva? I 2020 ble det dokumentert 171 sauer og lam tatt av gaupe i Norge. På Miljødirektoratets nettsider kan man lese at det nå kun er 11,5 prosent av naturområder på land som er å betrakte som villmarkspreget. At ville dyr dukker opp nær folk der de bor er da kanskje ikke så overraskende.

Norge har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål som blant annet innebærer tap av artsmangfold (mål 15 - livet på land). I praksis innebære dette et ansvar på myndighetene også for å beskytte våre rovdyr. Gaupe (lynx lynx) er oppført på den norske rødlisten med status sterkt truet.

Naturvernforbundet er sterkt kritisk til de høye jaktkvotene på gaupe.

Kommentarer til denne saken