Gå til sidens hovedinnhold

Emil (29) forsker på musikk: – Det ligger uendelige muligheter og spennende problemstillinger der ute

Emil Kraugerud (29) fra Sylling ville mer enn bare å spille og lytte til musikk. Han ville også undersøke hva musikken gjør med oss.

Og etter tre års nitid arbeid som forskningsstipendiat på Universitetet i Oslo, foreligger nå resultatet av disse undersøkelsene i en doktoravhandling, gjennomført ved det musikkvitenskapelige fakultetet.

Lidenskap for musikk

Avhandlingen har fått navnet «Come closer: Acousmatic Intimacy in Recorded Popular Music Sound». Emil forklarer:

– Avhandlingen tar for seg intimiteten som kan oppleves ved lytting til enkelte musikkinnspillinger, samt musikkproduksjonens muligheter til å «trigge» slike opplevelser.

Det handler videre om hvordan intimitet og nærhet presenteres i lydbildet, og hvordan lytteren responderer. Kort og enkelt forklart.

Vi skal overlate til de musikkfaglige miljøene å dvele ytterligere ved tilnærmingen og metodikken i det høyst vitenskapelige og det – vil nok enkelte hevde – relativt smale emnet.

Vi nøyer oss med å konstatere at arbeidet med avhandlingen bunner i en dyp lidenskap og interesse for musikk.

Og det blir ikke feil å hevde at denne interessen startet i Sylling.

– Rockeverkstedet betydde mye

– Sylling var et rolig sted å vokse opp – særlig for oss som ikke drev med håndball eller fotball, smiler Emil.

I stedet for idrett, tok Emil pianotimer ved Lier kulturskole. Og han har gått den samme løypa som så mange andre av de ivrige og mest dedikerte musikktalentene fra Lier – fra kulturskolen og skolekorpset til rockeverkstedet og musikklinja på videregående.

– Jeg syns det var helt greit både med pianotimer og trombonespill i korpset, men det var Metallica som virkelig betydde noe, minnes Emil, og fra sjuende klasse begynte han og noen kamerater å henge på Lier rockeverksted.

– Rockeverkstedet ble en åpenbaring for meg. Her fant jeg et miljø jeg trivdes i, og jeg lærte meg å spille elgitar, men også bass og keyboard, sier Emil.

Heavyrock og pønk, inspirert av Metallica og The Hives, sto på repertoaret, blant annet i det hardtslående bandet Rashi Kharti.

Trives med teori

Emil tok med seg elgitaren som hovedinstrument til musikklinja. Det var i løpet av de tre årene på St. Hallvard Vgs han fant ut at han trivdes bedre med studier av musikkteori og musikkhistorie enn med øving og terping, og dermed var den akademiske løpebanen staket ut, så å si. Fremtidsvalget falt på musikkvitenskap på universitetet i stedet for utøvende musikk på for eksempel Norges musikkhøyskole.

Emil har nå ti år bak seg på Musikkvitenskap, og han akter å fortsette med forskning, i kombinasjon med undervisning. Og på sikt håper han å få utgitt en fagbok.

– Det ligger uendelige muligheter og spennende problemstillinger der ute, som bare venter å bli forsket på, sier Emil.

Spiller fortsatt

Og når Emil ikke er opptatt med å grave i musikkteoretiske emner, tar han fram gitaren, som på ingen måte ligger og støver ned på hylla. Emil spiller i ikke mindre enn tre ulike band. Og det forteller han, som altså nettopp har slått fast at han ikke liker å øve.

– Men å spille i disse bandene er ikke øving. Jeg ser på det mer som sosiale sammenkomster, smiler Emil,

– Ambisjonene er ikke spesielt høye. Det blir faktisk noen konserter nå og da, men vi har ellers en tilbakelent og avslappet «tar-det-som-det kommer»-innstilling.

Bandet Dingus har holdt det gående siden 2013, og har gitt ut en plate på vinyl. Dingus spiller en form for «americana».

– Jo, man blir «softere» med åra, ingen tvil om det, gliser Emil.

For tre år siden ble bandet Tusen Takk dannet, med poprock på norsk, og nyeste skudd på band-stammen er The Podcasts, som spiller indierock, inspirert av Devo og Talking Heads.

– Det er både godt og viktig å ha en hobby der jeg kan ta en pause fra alt det teoretiske og akademiske, sier Emil, som i dag bor med sin samboer på Torshov i Oslo.

Kommentarer til denne saken