EGGE/BERLIN: På en pressekonferanse i forbindelse med den tyske matvaremessen Grüne Woche, kunngjorde landsbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) at regjeringen nå vil åpne opp for at virksomheter som produserer alkoholholdig drikke basert på frukt og bær, kan få selge produktene over egen disk.

Dette med blant annet en klar adresse til Marius Egge ved Egge gård.

Per i dag er det bare Vinmonopolet som gjennom EØS-avtalen får solgt såkalt sterksider - fruktbasert alkoholdrikke over 4,7 alkoholprosent. Et ekspertutvalg som ble utnevnt av Listhaug har imidlertid konkludert med at cider, fruktvin og øl uten malt er å regne som produkter utenfor EØS-bestemmelse, og dermed åpner opp for at gårdene kan få selge dette lokalt.

– En gledens dag

Listhaug bruker også nettopp Egge som eksempel på de som vil nyte godt av et eventuelt flertall i Stortinget, kanskje allerede inneværende år.

– Han er en gründer og entrepenør som har skapt en fantastisk bedrift ut av gården sin. Dette er en gledens dag for Marius og andre produsenter som ham, sier landbruksminster Sylvi Listhaug til Lierposten på telefon fra Berlin.

Det har ikke lykkes Lierposten i å få en kommentar fra Marius Egge i forbindelse med forslaget som regjeringen nå sender ut på høring.

Torsdag dro Egge sammen med blantannet statsråd Listhaug til Berlin i forbindelse med matvaremessen.

Forslaget skal sendes ut på høring i løpet av våren, men statsråden håper at det kan gjennomgøres et stortingsvedtak allerede dette kalenderåret. I så fall vil det bety at alle liunger kan skaffe seg svært så kortreist alkohol fra lokale produsenter.

Det er foreløpig ikke klart hvilke begrensninger alkoholsalget vil få med tanke på utsalgstidspunkt, men det antas at det blir en begrensning på linje med Vinmonopolets åpningstider og dagligvareforretningenes retningslinjer for tidsbegrenset alkoholsalg.

Aktuelt for flere i Lier

Forslaget åpner nettopp opp for at eksempelvis eplebøndene i Lier kan begynne å produsere alkoholholdig drikke, som for eksempe cider, og selge det rett fra egen gård.

– Forusetningen er at det er snakk om produkter som er produsert av bær og frukt. Dette forslaget vil nok være aktuelt for flere bønder og gårder i Lier, sier Listhaug.

Hun viser til at den forrige regjeringen tidligere var inne på tanken å sende tilsvarende forslag ut på høring, men det ble med ideen.

Listhaug har troen bredt flertall i Stortinget, til tross for at regjeringens samarbeidsparti Kristelig Folkeparti neppe vil rekke fram en positiv hånd til dette forslaget.

– Den forrige regjeringen var positive til dette, men tok aldri tak i det. Senterpartiet var blant annet en av de som ønsket å få til dette. De fant ingen løsning på det den gang, men jeg regner med at de fremdeles er positive til dette. Derfor regner jeg også med et bredt flertall i Stortinget. Noe annet ville overrasket meg

Rent formelt åpner forslaget opp for at alkoholholdige varer som ikke omfattes av EØS-avtalen kan selges rett fra nisjeprodusent.

– På godt norsk betyr dette at ciderprodusenter kan selge rett fra produksjonssted. Dette forslaget kommer blant annet Egge Gård til gode, skriver Frps bedrifts- og handelspolitiske talsmann Jørund Rytman i en e-post til Lierposten.

Ingen konkurrent mot Vinmonopolet

Statsråd Listhaug argumenterer for at forbrukerne kan få alternative muligheter til å skaffe seg annen type alkoholholdig drikkevaret, selv om Vinponopolet fremeles skal være bærebjelken i norsk salg av alkohol.

Dette forslaget skal ikke gå utover Vinmonopolets omsetning, lover Listhaug.

– Vi kan ikke tillate ordninger som setter Vinmonopolets omsetning i fare. Det er det et politisk flertall for å ivareta. Motivasjonen for dette forslaget er å gi forbrukerne alternative muligheter til å få tak i et bredere vareutvalg. Samtidig vil vi legge tilrette for at gårder og produsenter kan utnytte ressursene sine ytterligere, slik at flere kan leve av gårdsbruk rundt omkring i Norge, og dermed stimulere til at flere kan skape sin egen arbeidsplass, forklarer landsbruksministeren.

Torsdag inviterte hun som nevnt blant annet Marius Egge til mat-, drikke- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin. Noe Egge selv satte stor pris på.

– En invitasjon fra landbruksministeren til verdens største matvaremesse i Berlin, det er klart det er stort, sier Marius Egge til Lierpostens papirutgave torsdag.

Nå venter spennende dager fulle av muligheter for Egge til å lære mye, knytte kontakter og ikke minst presentere seg selv og produktene til Egge gård for en verden utenfor Lier og Norge.

Åpne for salg ut

I delegasjonen fra Norge er også representanter fra Innovasjon Norge, LO og NHO, i tillegg til de største matvarekjedene og utvalgte gårdsbedrifter.

– Jeg ser på dette som en god mulighet til å presentere produktene og tanken bak det vi holder på med her. Og selvsagt åpne for salg utover Norge, sier Egge.

Ideen om eksport er langt fra ny for Egge. Han har jobbet lenge for å få produktene ut i til et større marked, og nå begynner det å skje litt.

– Jeg er veldig klar for å få produktene ut i verden, og tilbakemeldingene tilsier at det er et marked der, sier han, og legger til at han på denne turen også skal møte en mulig tysk importør.

Spennende marked

Tyskland er et land Egge har stor tro på når det gjelder produktene fra gården, både med og uten alkohol.

– Ja, jeg ser at norsk eplemost bør ha et marked i utlandet, og spesielt Tyskland er nok ett av de mest spennende stedene hvor produktet passer inn, sier Egge.

Om et par måneder skal han i tillegg delta i en stor konkurranse i Frankfurt, hvor han blant annet stiller med gårdens flaggskip Iseple.

Innhente kunnskap

I tillegg til å gå rundt på messa Internationale Grüne Woche (IGW), er det et tettpakket program for delegasjonen.

Det er både seminar og pressekonferanse på timeplanen – og to besøk på den norske ambassaden.

Ett av hovedmålene til Egge er å tilegne seg kunnskap om hvordan det er å stå på stand på messa, for det er mer enn sannsynlig at han blir en av utstillerne neste år.

Et annet er å utvide nettverket.

Om landbruksminister Sylvi Listhaug kjenner til hele utvalget han har på gården er han ikke sikker på.

– Men jeg veit de har eplemosten min i stortingskantina, så jeg er vel ikke helt ukjent, humrer han, og ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt å invitere ministeren på et gårdsbesøk til Lier.