Varsler vindkast på opp mot 90 km/t

Mange steder på Østlandet kan få kraftige vindkast torsdag kveld og natt til fredag.

Mange steder på Østlandet kan få kraftige vindkast torsdag kveld og natt til fredag. Foto:

Skalk lukene. Natt til fredag er det ventet uvær på Østlandet.

DEL

(Drammens Tidende) BUSKERUD: Et kraftig stormsenter som ligger i nordlige Nordsjøen, er på vei innover Norge. Stormen er å regne som ekstremvær, og har fått navnet «Aina». Meteorologisk institutt har også sendt ut 36 OBS-varsler med forskjellige alvorlighetsgrader rundt om i landet.

Buskerud er ett av mange fylker som er omfattet av OBS-varslene. Verst blir det i fjellet. Der kan det bli full storm med vindkast på opp mot 40 m/s. Det tilsvarer 144 km/t.

Ifølge Meteorologisk institutt kan det være farlig å ferdes i fjellet mens uværet pågår. Vindkastene kan føre til strømbrudd, blåse trær over ende og sende gjenstander som hagemøbler m.m i luften.

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt. Det samme er fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland.

– De som har planer om å krysse høyfjellet kan bare droppe det, sier vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss. Han antar at flere av veiene vil bli stengt.

Slik var sikten på Hardangervidda torsdag kveld. Riksvei 7 er stengt for all trafikk.

Slik var sikten på Hardangervidda torsdag kveld. Riksvei 7 er stengt for all trafikk. Foto:

Kraftige vindkast også i lavlandet

Men også de som befinner seg i lavlandet i Buskerud kan få kjenne uværet. Torsdag kveld og natt til fredag kan det komme vindkast på opp mot 25 m/s – eller 90 km/t.

Gislefoss sier folk bør forberede seg ved å sikre løse gjenstander. Fortøyde båter bør også sjekkes.

LES OGSÅ: OBS: Varsler ny runde med glatte veier

Verst på Vestlandet

Uværet som vil prege Buskerud det neste døgnet, er bare barnemat sammenlignet med det vestlendingene opplever akkurat nå.

Både i Rogaland og Hordaland meldes det om sterk nedbør og tiltakende vind torsdag ettermiddag. Flere fylkesveier, blant annet fylkesvei 250 mot Sauda er stengt, noe som gjør at bygda er uten veiforbindelse. Flere andre strekninger er stengt, kjøres i ett løp eller har manuell dirigering.

I Norheimsund i Hordaland har det gått flere jordras og en garasje er blant annet tatt av raset. Det er ikke meldt om noen skadde. På Osterøy omkom en kvinne da et bolighus ble tatt av ras torsdag morgen.

Fredag skulle Statens vegvesen åpne en ny vei mellom Kvala og Fagerheim ved på fylkesvei 47 ved Haugesund. Veien er en del av Haugalandspakken og har kostet rundt 280 millioner kroner. Nå er åpningen utsatt til januar på grunn av værforholdene

Barnehage evakuert

I Bergen er en barnehage stengt og alle 62 barn evakuert etter at det begynte å strømme inn vann gjennom vinduene. Barnehagen holder stengt både torsdag og fredag.

NSB og Bane Nor sliter også med værforholdene. Bergensbanen har hatt flere stengninger i løpet av dagen og er nå stengt mellom Bulken og Evanger på grunn av rasfare. Dette berører lokaltoget mellom Bergen og Myrdal og regionstoget mellom Oslo og Bergen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom på oransje nivå 3 – det nest høyeste – i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av den kraftige nedbøren og snøs, melting. I ytre strøk er varselet gå gult nivå, ett nivå lavere.

Artikkeltags