Blodbanken trenger deg

TRENGER GIVERE: Blodbanken i Drammen sliter med å tappe nok blod i Sommer Seksjonsoverlege, Jonn Larsen oppfordrer folk til å komme å bli giver.

TRENGER GIVERE: Blodbanken i Drammen sliter med å tappe nok blod i Sommer Seksjonsoverlege, Jonn Larsen oppfordrer folk til å komme å bli giver. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

I sommer har blodbanken brukt mer enn de har og trenger hjelp fra nye og gamle givere.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: Seksjonsoverlege i Vestre Viken, Jonn Larsen forteller at en slik ubalanse kan skje, fordi det er vanskelig å forutse forbruket.

– Det kan alltids være litt problemer i ferien, fordi givere er blant annet bortreist, sier Larsen

Han forteller at blodforbruket ikke har noe med ferien å gjøre.

– Forbruket varierer hele året. Mange trenger øyeblikkelig hjelp, og det er vanskelig å forutse hvor mange det er, forklarer Larsen.

Larsen forklarer at noe av grunnen kan være at mange givere har vært på ferie i områder som gjør at må vente med å gi blod.

– Hvis du drar på områder hvor blant annet malaria er utbrett får du en karantene. Da må du vente i fire måneder før du kan gi blod igjen, forteller Larsen.

Gi i ferien

– Vi ønsker at folk kan gi blod i ferien også. Vi trenger alltid flere givere, sier Larsen og oppfordrer de som har ferie og ikke er ute på reise, å komme innom.

For å bli blodgiver kan du enten registrere deg på internett eller kontakte blodbanken på telefon. Larsen forteller at selve tappingen tar mellom 10 og 15 minutter, men at man burde sette av en halvtime.

– Alle over 18 år og ikke har alvorlige kroniske sykdommer kan gi blod. Hvis du går på faste medisiner så må vi vurdere det, forteller overlegen.

BLODPLATER: Blodbanken bruker røde blodlegemer, blodplater og blodplasma. Overbioingeniør, Vendula Wamstad tapper blodplater av Linda Cecilie Teigen. En vanlig blodtapping tar mellom 10 og 15 minutter.

BLODPLATER: Blodbanken bruker røde blodlegemer, blodplater og blodplasma. Overbioingeniør, Vendula Wamstad tapper blodplater av Linda Cecilie Teigen. En vanlig blodtapping tar mellom 10 og 15 minutter. Foto:

Larsen forteller at det nå har blitt mer liberalt når det kommer til å tillate de som går på blodtrykksmedisiner å bli givere.

– Nå kan som oftest de som går på forebyggende medisiner for blodtrykk også gi blod. Men har du hatt hjerte og karsykdommer kan ikke gi blod, sier Larsen.

Bli blodgiver

  • For å bli blodgiver må du være mellom 18 og 60 år
  • Du må veie over 50 kg.
  • Du kan ikke ha hatt hepatitt
  • Du kan ikke ha utsatt deg for mulig HIV-smitte
  • Du kan ikke ha en alvorlig kronisk sykdom
  • Går du på faste medisiner må blodbanklegen vurdere om du kan gi blod.
  • For å bli giver kan du registrere deg på giblod.no

Kilde: Vestre Viken

Vil hjelpe andre

Linda Cecilie Teigen har gitt blod i flere år. Hun gir bare blodplater fordi legene fant ut at hun hadde flere enn vanlig.

– Det er egentlig ganske greit å bare gi blodplater, fordi jeg vet at det blir brukt. Det er jo ikke sikkert at alt blodet blir brukt, sier Teigen.

Det tar en time å gi blodplater, men Teigen er vant med ventingen.

BLODGIVER: Linda Cecilie Teigen ønsket å hjelpe andre, nå gir hun blodplater en gang i måneden

BLODGIVER: Linda Cecilie Teigen ønsket å hjelpe andre, nå gir hun blodplater en gang i måneden Foto:

Siden hun bare gir blodplater kan hun tappe blod hver måned. Overbioingeniør, Vendula Wamstad forklarer at hvis man gir røde blodlegmer, som er det vanlige blodgivere gir, kan man bare gi hver tredje måned.

– Jeg begynte å gi fordi jeg ville hjelpe andre, forteller Teigen.

– Kan hjelpe flere med samme pose

Blodet går ikke bare øyeblikkelig hjelp-pasienter. Larsen forteller at i tillegg til skader og øyeblikkelig hjelp, går blodet til planlagte operasjoner.

– Også ved alvorlige kreftbehandlinger trengs blodprodukter, i forbindelse med sterk cellegiftbehandling, sier Larsen.

Overlegen forteller at selv om mange kanskje forbinder blod med røde blodlegemer, er det flere blodprodukter som er viktig for blodbanken.

– Det er ikke bare de røde blodlegemer vi bruker, vi bruker også blodplater og blodplasma. Så vi kan dele opp blodet og hjelper flere pasienter med samme blodpose forklarer Larsen.

LES OGSÅ: Sementoase i 8. etasje

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken