Blodmangel i Drammen: – Nå haster det

PÅFYLL: Bioingeniørstudent Cerelyn Solgløtt tappet Steffen Markussen for en halv liter blod i fjor sommer. Nå trenger blodbanken påfyll.

PÅFYLL: Bioingeniørstudent Cerelyn Solgløtt tappet Steffen Markussen for en halv liter blod i fjor sommer. Nå trenger blodbanken påfyll. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Blodbanken i Drammen etterlyser blod, for nå er lageret magert.

DEL

(Drammens Tidende) DRAMMEN: Blodbanken har til enhver tid behov for nye blodgivere, men nå lyser det rødt for blodbeholdningen.

 – Nå har vi bare halvparten av hva vi trenger å ha på lager. Hvis vi ikke får inn nok er vi nødt kjøpe blod fra andre blodbanker. Det haster nå, sier Vendula Wamstad, overbioingeniør ved blodbanken, Drammen sykehus.

Blodbanken har gått ut på Facebook for å opplyse om at de etterlyser blodgivere. Bare i løpet av uken har over 50 nye givere registrert seg – dobbelt så mange som en vanlig uke, ifølge Wamstad.

LES OGSÅ: Når livet starter for tidlig

Etablerte givere

I første rekke etterlyser de givere som har gitt før og kan gi blod raskt. Spesielt er det blodgivere med blodtype A+ det er mest behov for.

Har du vært frisk i minst 14 dager og det er over tre måneder siden du ga blod sist – da vil blodbanken høre fra deg. Blod kan ikke lages, det må gis. Det tar kun en halvtime.

– Det er mange blodgivere som avbestiller nå, og derfor begynner lageret å bli magert. Det henger gjerne sammen med at det er influensasesong. Ullevål sykehus har også gått ut med en etterlysning, sier Wamstad.

LES OGSÅ: Kirurgiens forlengede arm

Konsekvenser

I fjor var det influensasesong rundt årsskiftet, men også på sommeren blir det blodfattig ettersom givere reiser på ferie.

– Hvis mangelen på A blod skulle bli kritisk, blir sykehuset nødt til å benytte 0 blod. Dette ønsker vi å unngå fordi pasienter med blodtype 0 ikke kan få annen blodtype enn 0, sier Wamstad.

I aller verste fall kan blodmangel ved sykehus føre til at planlagte operasjoner må utsettes, så lenge det ikke er livstruende. 

– Husk på oss. Ikke bare sitt inne å se på OL. Vi trenger alle blodtyper, avslutter Wamstad.

Har du aldri gitt blod før må registrere deg her.

Hvem kan gi blod?

  • For å gi blod må du være mellom 18 og 60 år.
  • Du må veie over 50 kilo,beherske norsk skriftlig og muntlig og ha norsk fødselsnummer.
  • Du må føle deg helt frisk, og ikke være i risikogruppa for HIV, hepatitt eller andre sykdommer som kan bli overført via blod.
  • Personer med diabetes og andre kroniske sykdommer kan oftest ikke gi.
  • Dersom du har tatt piercing eller tatovering kan du ikke gi blod de neste seks månedene.
  • Ny regler gjør at du kan gi blod selv om du er født utenfor Vest-Europa, men det er visse restriksjoner på føde- og oppvekststed.

Artikkeltags