Gå til sidens hovedinnhold

Guide til kulturhøsten

Artikkelen er over 3 år gammel
(Drammens Tidende)

Du skal være ualminnelig glad i sofakroken din hvis du ikke finner et fristende kulturarrangement i Drammen i høst. Dette er ikke den ultimate guiden, men noen av høydepunktene.

Lenger ned i saken får du mer utfyllende informasjon om kulturaktørenes egne anbefalinger.

Her er kulturfolkets egne anbefalinger:

Teater, stand up, rock og jazz – krydret med utstillinger og storfilmer på kino. Høstens kulturmeny er både overdådig og smakfull. Vi har tatt runden til flere av byens kulturinstitusjoner og bedt dem om å trekke fram sine favoritter. Og hva passer bedre enn å starte i kulturens høyborg – Drammens Teater?

– Det blir mye godt teater i høst, sier Anniken Dahl Lefranc, som er markedssjef ved teateret.

– Skal vi trekke fram ett stykke, så må det blir «Closer», som settes opp 23. oktober – det blir definitivt et høydepunkt. Stykkets tematikk, kombinert med et stjernegalleri av skuespillere – som Nicolai Cleve Broch, Andrea Bræin Hovig og Anders Danielsen Lie i hovedrollene gjør at vi har store forventninger til stykket, sier Lefranc.

Closer ble skrevet av engelskmannen Patrick Marber i 1997 og er en  av vårt tids moderne klassikere, det er også filmatisert i Hollywood i 2004. Det er Per Olav Sørensen som har regien, mannen bak blant annet «Kampen om tungtvannet» og «Nobel» på NRK.

For den som er ute etter mer teater, så kommer Riksteateret innom Drammen med «Kan nokon gripe inn», som baserer seg på musikk og tekster av Stein Torleif Bjella, «Albert & Anna» med Kari Simonsen i spissen og den kritikerroste oppsetningen av Ibsens «Gjengangere».

 

– Et annet teaterstykke som blir spennende er «Den store kjærligheten», som settes opp av Buskerud Teater, sier Lefranc.

Stykket er nyskrevet, og baserer seg på kjærlighetshistorier hentet inn fra Buskerud. Buskerud Teater har jobbet med «Den Store Kjærligheten» i fire år, fra idé via innsamling av historier og utarbeidelse av manus til høstens premiere. Stykket spilles 10. og 11. oktober på hovedscenen.

Men Drammens Teater fylles med mer enn seriøst teater i høst.

– Vi har en fin blanding av lokalt, nasjonalt og internasjonale aktører, og vi mener at høstens meny er både allsidig og rik. Vi spiller på alle strenger, sier bookingansvarlig Hanne Falch, som synes det er vanskelig å bare velge ett høydepunkt i høst.

– Men skal vi fremheve flere høydepunkter, så er definitivt konserten med «Midnight Choir» noe vi ser fram til. Det blir «rock i plysjen» når det legendariske bandet bytter ut rockescenen på Union med hovedscenen i teateret. Teateret innbyr til en mer tilbakelent og lyttende opplevelse enn på en tradisjonell konsertscene.

Vi har en veldig god følelse for høsten

Hanne Falch

 

Teateret prøver i høst også å friste travle lørdagshandlende med intimkonserter i teaterets foaje på ettermiddagen. Dette er et  lavterskeltilbud, der artister som blant annet Tommy Tokyo og Minor Majority Duo spiller nedstrippede versjoner av sin musikk. Teateret håper at en liten tur inn i varmen med kulturelt påfyll er noe drammenspublikummet setter pris på. De blir fem foajékonserter gjennom høsten, der Randi Tytingvåg Trio er først ut 7. oktober.

Når det nærmer seg jul kommer selvfølgelig de mer tradisjonelle julearrangementene øverst på plakaten. Drammen barne- og ungdomsteater setter i år opp «Reisen til julestjernen» med hele 17 forestillinger på hovedscenen.

Men skal du unne deg en litt uvanlig godbit, så er «Tape Face» noe så originalt som en standupkomiker som ikke sier ett ord i løpet av forestillingen. Han har blitt et internett-fenomen, og var finalist i America Got Talent, og opptrådte for fulle hus i Las Vegas. Det er rart – men veldig morsomt. Han kommer til studioscenen i desember.

 

Union

På den andre siden av elva kan også Union Scene friste med mange godbiter fram mot jul. Dette er hva Fredrik Richter, som er produsent på Union, har å si om konsertmenyen.

– Jeg vil spesielt fremheve Aurora, som har valgt seg Union som ett av tre konsertsteder i høst. I tillegg arrangeres «Drammen Sacred Music»-festivalen i slutten av september. Dit kommer blant annet Matamba fra Bolivia, Omar Souleyman fra Syria og Blick Bassy fra Kamerun.

Matamba er et reggaeband som har med seg hele åtte musikere til Drammen, mens Blick Bassy ofte nevnes som Afrikas Bob Dylan.

 

Richter vil også fremheve tilbudet for barn på Union, der ett av høydepunktene er bandet «Tussmørke» – som spiller progressiv rock av den gamle typen for barn. De kommer med showet «Bydyra» 7. oktober.

For dem som vil ha en skikkelig rockekveld er 3. november en dato å sette en rød ring rundt. Da kommer de amerikanske rockerne i «Mr. Big» til Drammen, som eneste stopp i Skandinavia. De har med seg irske «The Answer» og amerikanske «Faster Pussycat» til det som Richter beskriver som en «sinnssyk rockecombo».

Den som vil ha det enda hardere kan finne veien til Union en uke senere. Da arrangerer rockeklubben på Union er skikkelig svart aften med bandene «Mysticum», «Myrkskog» og «Koldbrann». «Mysticum» er et av de tidlige bandene fra den norske black metal-scenen, med en historie helt tilbake til 1992. Bandet holder sin første konsert i Drammen og den første klubbkonserten de har gjort på over 20 år. «Mysticum» lover en stor produksjon med et komplett liveshow og en opplevelse man sjelden får oppleve. Dette blir en tung og svart aften på Union.

Jeg synes vi har satt sammen en vanvittig bred meny i høst

Fredrik Richter

 

– Hvis jeg skal trekke fram noen litt smalere perler, så vil jeg fremheve den norske jazzkvintetten «Pixel», som har Norges råeste jazzbassist-vokalist i Ellen Andrea Wang, som blant annet har stått på scenen med Sting. Det blir en dødskul konsert, sier Richter.

– For countryfolket blir nok konserten med Bendik Brænne et definitivt høydepunkt- Han har nylig kommet med et kritikerrost album, og har både Spellemannspris og -nominasjon bak seg.

Drammens Museum

Drammens kunststorstue har også fylt høstprogrammet med noe for enhver – både utstillinger og foredrag om dagsaktuelle temaer.

– Vi har et svært spennende program denne høsten som vi er stolte av å presentere, sier Ida M. Klingvall, prosjektkoordinator ved Drammens Museum.

Ett av programpostene Klingvall vil fremheve, er den nye faste utstillingen som har fått tittelen «1900-tallet! Gjenstander for det moderne livet», som åpner Onsdag 18. oktober.

– Denne utstillingen vil vise kunsthåndverk, kunstindustri og industriell design fra slutten av 1800-tallet og fram til vår egen tid, med gjenstander fra museets samling.

– Dette er gjenstander som har brakt ny form inn i hjemmene til 1900-tallets moderne mennesker, med gjenstander helt fra 1200-tallet og fram til 2000-tallet, sier Klingvall.

Publikum vil med utstillingen "1900-tallet!" kunne oppleve en «komplett» historisk vandring på Drammens Museum

Ida M. Klingvall

 

Denne høsten har museet også invitert tre intellektuelle kvinner til å holde foredrag på deres «Kulturkvelder».

- Vi ser det som et viktig samfunnsoppdrag at vi både har foredrag av dagsaktuell og historisk interesse. Vi ser også verdien av å sitte sammen i et fysisk rom skulder mot skulder og lytte til mennesker som kan lære oss noe eller få oss til å reflektere rundt emner som opptar oss, sier Klingvall.

Kulturkvelder

Onsdag 27. september: Nina Witoszek, forskningsleder for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo kommer med foredraget «Finnes det en nordisk humanisme?»

Onsdag 25. oktober: Denise Hagströmer, seniorkurator ved Nasjonalmuseet. «Om modern design som bärare av mening».

Onsdag 22. november: Gro Steinsland, professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, skal holde foredrag om «Norrøne myter, makter og historie».

Kino City

Også på filmfronten er det mange spennende opplevelser i mørket som venter den nærmeste tiden.

– 29. september kommer en godbit for hele familien når «Askeladden–I Dovregubbens hall» inntar kinosalen. Det er en skikkelig norsk storfilm som blir spennende for hele familien, sier Steinar Johansen, som er kinosjef i Drammen.

– I tillegg har vi store forventninger til «Snømannen», som er basert på Jo Nesbøs bok, og der deler av filmen er spilt inn i Drammen. Vi tror filmen vil gjøre det stort, og den kan rulle og gå på kinoen i Drammen helt fram til juletider. Det blir spennende å se om de har klart å få fram «Harry Hole-feelingen», og om fansen kjenner seg igjen. Festpremiere blir det i hvert fall når den settes opp 13. oktober.

 

– Når vi nærmer oss jul inntar Star Wars kinosalene igjen–før en av årets mest etterlengtede filmer endelig får premiere andre juledag. Da kommer «Den 12. mann» til Drammen–som er historien om Jan Bålsruds opplevelser under krigen. Historien er kjent fra klassikeren «Ni liv», og dette er en film vi tror kommer til å bli like stor som «Max Manus» var, sier Johansen.

Men hvis du ønsker deg en film som slår deg i brystkassa, har Johansen en liten, smal perle han gjerne vil anbefale:–Da skal du se den norske filmen «Hva vil folk si». Det er en film om et veldig sterkt far/datter-forhold, med et veldig aktuelt tema. Det er rett og slett en utrolig film, sier Johansen. Den settes opp 6. oktober.

Om du er interessert i klassiske filmer, har Drammen filmklubb et variert og spennende tilbud. De viser ca. 40 filmer i året på Kino City og Union scene. Av høstens godbiter der, kan vi nevne «Easy Rider», «Barry Lyndon» og «Angel Heart».

Interkultur

Drammen kommunes egne enhet, interkultur, formidler kulturopplevelser med internasjonalt tilsnitt til alle drammensere. Alt for å skape et mer flerkulturelt og mangfoldig samfunn. Blant høstens høydepunkter er det stor variasjon.

Her kommer tre anbefalinger fra Marit Stokkenes som er kulturkonsulent i Drammen kommune.

Globusfestivalen

– 23. september vil Strømsø torg flomme over av internasjonal mat, musikk, dans og familieaktiviteter. Fra klokken 11–17 kan du spise spennende mat fra over 60 matboder, delta på over 50 aktiviteter og oppleve over 30 kulturinnslag. Kom og smak deg verden rundt.

Omar Souleyman og Torgeir Vassvik

Souleyman, den tidligere bryllupssangeren fra Syria har blitt en av verdens heteste artistnavn.

– De siste årene har han spilt på alt fra nattklubber i New York til Glastonburyfestivalen, Øyafestivalen og Nobelkonserten. Torgeir Vassvik er en moderne lydkunstner som blander samisk joik med strupesang og perkusjonsritualer. Nå kommer de begge til Union Scene for å spille på Drammen Sacred Music Festival 29. september, sier Stokkenes.

 

El Gran Combo de Puerto Rico

– Salsabandet fra Puerto Rico regnes som et av verdens beste og eldste innen salsasjangeren, og feirer hele 55 år som band i år. De startet turneen sin på Madison Square Garden i New York, og deres eneste konsert i Skandinavia blir på Union Scene 19. oktober.

Galleri Athene

I tillegg til byens tettpakkede konsert- og teaterprogram, skjer det også ting på kunstfronten. Vi tok en prat med bestyreren av Galleri Athene, Lars Hols-Larsen for å høre hans kunstanbefalinger. Blant annet får han besøk av den syriske kunstmaleren Ibrahim Jalal med utstillingen«Peacefull paintings».

– Ibrahim Jalal er en særdeles dyktig ekspressiv kunstner bosatt i Paris. Hans billedlige univers handler ofte om hans gode minner fra Syria. Et land med en kulturhistorie som spenner over flere tusen år. I en tid preget av krig, glemmer vi i Vesten gjerne hvor viktig Syria og regionen har vært for utviklingen av filosofi, vitenskap og kultur i Europa. Utstillingen åpner 7. oktober, sier Holst-Larsen.

11. november kommer maleren Lars Løken med utstillingen «Et minne fra sjøkanten i Åbo».

- I Åbo i Finland hvor hans små unger og noen venninner lekte nede ved sjøkanten, brant seg inn som et evig minne om idyll, og er blitt en stor del av Løken sitt billedlige univers, sier Holst-Larsen.

Minneutstilling for maler og litograf Jan Aunvik åpner 2. desember.

– Jan Aunvik døde i en seilbåtulykke i 2001. Hans billedlige univers handlet om sonen mellom drøm og virkelighet. Hvordan vi alle opplever virkeligheten ulikt og erfarer annerledes. Gjennom enkle, men raffinerte litografier og malerier, nådde han et særdeles bredt publikum.

Konserter, 14. oktober og 11. november: Kvinnelige spor i musikkhistorien.

– Dette er en konsertserie som fremhever kvinnelig komponister i verdenshistorien. Konsertene foregår i galleriet og er selvfølgelig gratis, sier Holst-Larsen.

Buskerud Kunstsenter

Et annet av byens kunstinstitusjoner har også noen anbefalinger. Vi tok kontakt med Lena Kristina Skogmo, vikarierende koordinator og publikumsansvarlig på Buskerud Kunstsenter, for å få hennes kunst-tips.

– Grafikeren Tom Gundersen viser høstens første utstilling. Han leker med begrepet selvportrett og undersøker hvorvidt det er mulig å fremstille noe genuint i det ytre. Utstillingen står til 24. september, sier hun.

27.09 til 04.10. vil kunstneroppholdet på Søndre Green gård presenteres i galleriet på Buskerud Kunstsenter.

– Gjennom hele uken vil publikum få et unikt innblikk i kunstnernes prosess på kunstneroppholdet, Søndre Green gård, og kunstnerne som deltok i 2017: Elana Herzog, Helen Sæther, Pernille Meidell og Mari Norddahl.

Prosjektet innledes av en kunstnersamtale onsdag 27. september.

 

– 11. oktober åpner utstillingen Soft Painting (U R NOT A BLANKET!) med Kiyoshi Yamamoto. Utstillingen er en samtale mellom farge, form og taktilitet der kunstneren ønsker å invitere publikum til å diskutere hvordan vi ser og definerer kunst og kunsthåndverk.

Året på Buskerud Kunstsenter avsluttes med juleutstilling.

Juleutstillingen viser et rikt utvalg av billedkunstnere og kunsthåndverkere som er representert i kunstbutikken, sier Skogmo.

Drammensbiblioteket

Med nyoppussede lokaler og et tettpakket høstprogram, har biblioteket for alvor meldt seg på kulturarrangement-kampen i Drammen.

Vi henvendte oss til Marie Hustad, innholdsutvikler ved Drammensbiblioteket, for å høre hva de synes folket bør få med seg.

Vi har et spennende, variert og helt nytt arrangementsprogram som vi tror inneholder noe for alle

Marie Hustad

 

– I tillegg til nyoppusset førsteetasje med kaffebar og digge sofaer, har vi også fått en flunkende ny hovedscene i andreetasje som vi gleder oss til å teste. Hvis jeg må velge ut noe, gleder jeg meg spesielt mye til vår nye arrangementsrekke TRE OM: der vi ser litt nærmere på det evig aktuelle temaet kjærlighet, sier Marie Hustad, innholdsutvikler ved Drammensbiblioteket.

28. september får biblioteket besøk av forfatter Geir Gulliksen og Sissel Gran som skal snakke om kjærlighetskriser, basert på den siste boka til Gulliksen, «Historie om et ekteskap».

For dem som liker å strikke, drive med håndarbeid eller bare elsker at andre leser høyt – så kan bibliotekets nye satsing Strikk&Lytt være noe.

Vi vet at folk er glad høytopplesninger, så den siste tirsdagen i måneden klokken 18, kan du nyte god litteratur og kanskje fullføre strikkeprosjektet ditt hos oss, sier Hustad.

 

Annenhver onsdag kan du være med når mediepedagog Bernt Winnes åpner opp for en kreativ kveld der alle kan lage musikk med hjelp av synthesizers og diverse lydprogrammer.

– Vi har selvfølgelig ikke glemt de minste bibliotekbrukerne. Vi fortsetter med Eventyrstund hver onsdag, og annenhver søndag, sier Hustad.

– Høsten på biblioteket blir veldig spennende, og vi gleder oss innmari til å møte nye og gamle lånere, avslutter Hustad.

Kommentarer til denne saken