Gå til sidens hovedinnhold

Døende må lide unødvendig mye

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg av Brynhild Heitmann fra seniorutvalget i Viken KrF i Lierposten i oktober sier hun klart nei til aktiv dødshjelp, med noe manglende argumentasjon.

Det er helt riktig at i vår kultur og i helsevesenet har livshjelp og lindring vært den bærende faktoren i flere generasjoner, men betyr det at mennesker skal måtte lide seg igjennom dager, måneder og kanskje år?

Helsevesenet gjør en fantastisk god jobb, og med den teknologien som ligger til grunn i dag kan man gjøre underverker man ikke kunne for noen få år siden. Vi mener det er grunnleggende feil at man skal la pasienter lide unødvendig mye, når det finnes medisiner som hindrer en smertefull død. I Sveits har de gjennom flere år tillatt aktiv dødshjelp, uten å true verken menneskeverdet eller rettighetene til den døende.

Vi mener det som truer menneskeverdet mest er å fortsatt forby aktiv dødshjelp, fordi da tvinger man pasientene til en smertefull hverdag som er vanskelig både for pasienten selv og familien rundt. Dessverre tror vi Heitmann krisemaksimerer situasjonen i Nederland, for ser man til Sveits er det helt andre tall.

Det er dessverre flere sykdommer som har et sykdomsforløp som har et sluttpunkt med ekstremt mye smerte og lidelser. Påkjennelsene pasientene og familien sitter igjen med er tragiske, fordi det i Norge ikke finnes en annen utvei. Frykten for å dø ligger der for mange, men frykten for å havne i en sykeseng og bare vente på å dø tror vi for mange er enda verre.

Både aggressive krefttyper, ALS og flere andre sykdommer har kun en utvei. Med ALS slutter kroppen og musklene å fungere, mens hodet er klart, og man trenger hjelp til det meste helt fram til sykdommen gjør at kroppen ikke klarer mer. Dette er en lang prosess som mange opplever som uverdig.

Enkelte pasienter forsøker å ta sitt eget liv, noen slutter å spise og blir terminale, mens noen tar ekstreme mengder piller som fort gjør alt verre. Men, med en sovende sprøyte kan man sovne fredfullt inn med familie og venner rundt seg. Det uverdige er at dødssyke pasienter i Norge ikke har denne muligheten.

Nå sier vi ikke at dette er en lett avgjørelse å ta, og den skal selvfølgelig tas i samråd med fagpersonell. Vi sier heller ikke at det ikke skal være mulighet for lindrende behandling, kun en mulighet til å få avgjøre selv hvordan en skal forlate verden.

KrF sier en må bevare livsgleden til de som er syke i livets sluttfase, med aktiv dødshjelp kan man opprettholde livsgnisten, og ikke smertens påkjenninger. Situasjonen blir snudd til det bedre, fordi man kan slippe lidende smerter og være seg selv helt til slutten.

Vi vet ikke hvordan det er med deg, men vi vil i hvert fall ha de siste minnene som gode minner, ikke minner i en sykeseng med katastrofale smerter.

Kommentarer til denne saken