(Drammens Tidende)

DRAMMEN: – Vi hadde ikke klart dette uten alle giverne, smiler Beate Byremo, en av hjelperne i gaveaksjonen «God Jul, lille venn».

Hun har vært med i innsamlingsaksjonen i mange år. Og endelig etter noen år med digital innsamling på grunn av pandemi og korona, var det endelig tid for å ha en ordentlig fysisk innsamling i Drammens Teater igjen.

– Selv om det er tre år siden sist vi fysisk var her, så kjenner jeg igjen mange som kommer. For mange har det blitt en tradisjon å ta med barna hit for å bidra litt. Det er veldig hyggelig. Jeg tror det er mange som savnet å komme hit under pandemien også.

Da Drammens Tidende kommer på besøk har dørene bare vært oppe en halvtimes tid, men likevel hadde hundrevis av gaver allerede komme på bordene. «Gutt, åtte år – Fotballspill». «Tøfler, jente 10 år» eller «Dukke, jente 5 år», alle med gavelapper, og en liten forklaring på hvem gaven måtte kunne passe til.

– En tradisjon

– Vi leverer gaver til dem som ikke har julegaver, slik at de får også, forteller Melina, Ava Othilie, Leo og Matheo. De kommer med hver sine flotte gave. Noe har de selv plukket ut og noe de vil dele med andre barn.

– Det er noe vi selv kunne ønske oss også, altså.

– Hvordan tror dere det hadde vært å feire jul uten at dere kunne fått gaver?

– Det hadde ikke vært noe gøy med en julaften uten gaver.

– Det har blitt en tradisjon å gi til God Jul, lille venn. Det er et kjempefint tiltak og så får barna et forhold til dette også, forteller Marte Sæthre Grahl, mammaen til Leo og Ava Othilie.

– Enorm pågang

– Rekorden er på over 3.000 gaver på ett år. Vet ikke om vi når det i år, men jeg kan ikke huske at vi har hatt en så enorm pågang før som i år. Det er 1.300 som hadde meldt seg på Facebook, men det er veldig mange som dukker opp med gaver uanmeldt også. Dette er bare så enormt bra, foreller Beate, som også har med seg sønnen Sebastian Byremo Nilsen.

– Vi forsøker å ta imot alle som kommer. Vise hvor de kan legge pakkene og ønske god jul, forteller de to.

– Det er også egne mottak i både Eiker og Lier også. Så det blir mange som får hjelp av våre givere, forteller Sebastian.

11. i rekken

Årets gaveinnsamling er den 11. i rekken, og God Jul, lille venn ble startet opp i Drammen i 2011 av Anikken Emilie Hjelde.

Det har en dugnad for gaveinnsamling som har spredd seg til hele landet. Storbyer som Oslo, Stavanger, Bodø, Kristiansand, Trondheim og Bergen har vært og er en del av innsamlingen.

Julegavene som samles inn leverer God Jul, lille venn videre til Frelsesarmeen, Barnas Stasjon og Røde Kors, som igjen sørger for at gavene havner i de rette barnehender.

Gavene skal være nye og ubrukte, og anbefalingen er at gavene kan ha en verdi mellom 100 og 300 kroner.