Gå til sidens hovedinnhold

– Det er mulig å oppnå nærmest null utslipp om man tar de riktige grepene

Artikkelen er over 1 år gammel

Klima og miljø Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norske bygge- og anleggsplasser slipper årlig ut 854.000 tonn såkalte CO2- ekvivalenter ifølge Statistisk sentralbyrå. Det tilsvarer utslippet fra ca. 341 000 biler.

Rapporter viser at det er mulig å oppnå nærmest null utslipp om man tar de riktige grepene, men på tross av dette så går bruken av anleggsdiesel opp.

Kommunene er store byggherrer, og skal på et eller annet tidspunkt bygge sykehjem, barnehage, idrettshall eller skole. I Lier skal vi f.eks. straks i gang med byggetrinn 2 av Fosshagen sykehjem.

Siden kommunen bygger ut selv er det mulig å stille krav om at anleggsplassen skal være fossil fri – eller nullutslipp.

Det kutter klimagassutslipp direkte, og gjør at entreprenører og de som leverer anleggsmaskiner må komme opp med nye utslippsfrie løsninger.

Oslo kommune har de siste årene stilt krav om fossil frie anleggsplasser i sine anbud. Det har ført til innovasjon og utvikling av blant annet flere elektriske gravemaskiner, fordi utbyggere ønsker å kunne gi tilbud og delta i prosjektene.

Regjeringen har derimot brukt to år på å komme opp med en handlingsplan for fossilfrie anleggsplasser, og har ikke pålagt noen å stille krav om det.

Det blir ikke utviklet og kjøpt elektriske anleggsmaskiner hvis ingen stiller krav om det. Da er det viktig at kommunene er pådrivere.

SV mener at dette er nødvendig skal vi kunne unngå farlige klimaendringer. Vi vil derfor gå til valg på at Lier kommune skal stille krav til fossilfrie anleggsplasser i sine anbud.

Kommentarer til denne saken