Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er ikke noe Zapffe og Høyre bestemmer alene

skolebehovsplan

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dagen etter utvalgsmøtet der Høyres nestleder Frank Yggeseth får utsatt saken om utredningen for skolebehovsplanen i to måneder kommer Høyres gruppeleder Søren Falch Zapffe ut med standpunktet for Liers største parti.

Grunnlaget for utsettelsen ble sagt i møtet, der det var behov for et medlemsmøte for Høyre der de skulle fatte vedtaket på nettopp skolebehovsplanen fordi det var viktig å lytte, men her ser det ut som Høyre har tatt helomvending og satt en utredning på vent i to måneder.

Hån mot demokratiet

Dette kaller vi et hån mot demokratiet, og et forsøk på å lure utvalget i en sak høyre ikke tør å ta et standpunkt på. Ifølge informasjonen utvalget fikk er det kotyme å utsette saken dersom medlemmer skal bli lyttet til. Selv om vedtaket ble fattet under 24 timer etter saken ble utsatt.

For oss andre partier er det viktigere å høre hva befolkningen i Lier ønsker, og trenger. Noe vi nettopp har gjort. Det er ikke Norconsult som avgjør hvilken struktur morgendagens elever får i Lier, det er beboerne som tenker på Liers beste.

Det vil bli gjort vanskelige prioriteringer i strukturen, og Høyre bør heller gå ut å redegjøre for hvorfor gjennomsnittskostnaden til undervisning per elev er mer enn dobbel så høy på Nordal fremfor Heia skole, og finne løsningen på hvorfor rundt 100 elever søker seg bort fra samme skole som koster langt mer enn enn alle andre skoler i Lier.

Gjennomsnittseleven i Lier koster 82.300 kroner, mens Nordal alene koster hver elev 133.801 kr. Det tilsvarer 51.501 kr mer enn hver enkelt elev i Lierskolen.

Avstå fra trusler

Det er viktig å poengtere at utvalget ikke styres ene og alene av høyre, og høyres meninger. Skolebehovsplanen skal se på Liers utvikling i flere tiår, og det er viktig at utvalget ser for morgendagens skole i Lier, ikke gårsdagens.

Skolestrukturen i Lier bør være at hver enkelt elev får mest mulig ut av den totale summen vi bruker på skole.

Med Høyre sine argumenter vil vi aldri ha Lierskolen på sitt beste. Samtidig bør Zapffe avstå fra sine trusler om påførende omkamper dersom ikke saken går i hans favør, og ikke medlemmenes.

Fremtidens Lierskole er vi avhengig av å se på skolegrensene, og flytte dem ut mot grendelag fremfor adresse. At Reistadelever skulle gå på Hegg var mer naturlig da vi hadde Lierbanen, og elevene kunne ta tog.

I dag busses disse nesten forbi to andre skoler før de kommer til Hegg. Og morgendagens struktur bør være annerledes enn dagens 0-alternativ der alt står ved en struktur som tilpasset seg alt annet enn dagens samfunn

Unaturlig og uaktuelt

Sylling bør få beholde dagens ungdomstrinn, det er elever på Øverskogen som allerede bruker 40 minutter i buss for å komme frem til skolen, å legge på 30 minutter til er helt unaturlig, og uaktuelt.

Dersom elevene i Lier skal få like muligheter mener vi det beste er å tilføre en ny skole for Nordal, Hennummarka og Hallingstad.

Og i tillegg bør planen på sikt se på en mulighet for nyere enheter for Egge og Oddevall, hvorav dette potensielt kan være en ny skole for å opprettholde de gode læringsmiljøene.

Lier er en bygd som tar vare på grendeskolene, og det skal vi, så sant det ikke går på bekostning av andre elever.

Kommentarer til denne saken