Naturvern på overtid

IDYLLISK: Oslo kommune skal hente drikkevann fra Holsfjorden, som også er et yndet sted for båt- og badeglade.

IDYLLISK: Oslo kommune skal hente drikkevann fra Holsfjorden, som også er et yndet sted for båt- og badeglade.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerJeg registrerer at miljøutvalget med Jan O. Stolp i spissen nå endelig ser ut til å bry seg om det som skjer langs østsiden av Holsfjorden, fra Sylling og opp mot Skaret.

Han ser ut til å være bekymret over at Holsfjorden om få år vil være hovedvannkilden til Oslo, slik fjorden i dag leverer vann til Asker og Bærum.

Planen har vært kjent i mange år. For mer enn 20 år siden jeg var på et folkemøte om saken i Sylling.

Dessuten var det for få uker siden tilsvarende folkemøter både i Oslo og i Lommedalen.

Naivt

Jeg har vært i kontakt med Oslo vannverk angående farer for forurensning av fjorden pga. planene om ønsket omregulering av store arealer ved Toverud gård.

Masseuttaket ved Østre Enger er en daglig påminnelse for oss som bor i Sylling om hvilke miljøødeleggelser som er på gang, og det på grensen til et naturreservat.

Å få gjort noe med planene til Oslo vannverk er naivt, og noe alternativ til Holsfjorden synes ikke å være aktuelt i dag. For en del år side forelå det riktignok planer om å ta vann fra Randsfjorden.

Flott hvis Jan O. Stolp kan få vannverkssjefen til å grave fram dem igjen. Det skal også sies at da Asker og Bærum bygde sitt vanninntak nedenfor Toverud på 80-tallet, merket vi i Sylling lite til anleggsvirksomheten.

Landskapsmessig og arkitektonisk er det blitt et forbilledlig anlegg. Nå må Stolp og resten av miljøutvalget heller rette blikket mot privatpersoners rasering av områder langs Holsfjordens østside.

Krefter og ressurser

I forbindelse med vannverksutbyggingen vil det sannsynligvis vokse fram ulike virksomheter som vil påvirke miljøet: deponier, knuseverk, bearbeiding av masser, økt tungtrafikk mm.

Store entreprenører vil være interesserte i å få en del av kaka og er kanskje alt i gang med å posisjonere seg i forhold til muligheter for store fortjenester.

Her må miljøutvalget sette inn krefter og ressurser for å finne ut hva som eventuelt er tenkt i områdene rundt anleggsvirksomheten. Det burde være nok å gjøre i egen kommune før miljøutvalget bruker energi på noe som fort kan bli en kamp mot vindmøller.

Men det er kanskje det som er meningen, å kjempe mot, vindmøller mener jeg, slik at politikerne kan toe sin hender og si: «Vi prøvde i hvert fall».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags