Ut og plukke søppel

Therese Halle Isene

Therese Halle Isene Foto:

Av
DEL

MeningerNår sola titter frem bak bleke skyer og naturen til vårdrakt seg fornyer. Da er det godt å leve. Ut i sola, ut av sofaen, av med TV. Hvite flak av snø smelter vekk, og du er langflat på verandaen. Tar en strekk. Hører atter liv og lyder bak naboens hekk. Hyggelig prating over alt. Verden våkner på ny, når det ikke er kaldt. Vennlig vær. Lettere klær. Vårrengjøring. Hagearbeid med smil om munnen.

Et vindkast kommer susende, alt endrer seg brått. Hva er det som ligger der i veikanten, utvisket og grått? En ølboks. Litt lengre unna et sjokoladepapir. Etikettene vitner om at det har ligget en stund, nettopp dukket fram fra snøfri grunn.

Du plukker opp.

Like etterpå kommer datteren din hjem og forteller med skinnende øyne: «Vi plukket søppel i dag. Jeg fikk en full søppelsekk på et lite område!»

Du roser henne, synes det er flott at barna bidrar, men kjenner et stikk av dårlig samvittighet: Hvorfor skal ikke vi voksne stilles mer til ansvar? Jo, vi betaler ulike miljørelaterte avgifter, men for sjelden med praktisk, fysisk innsats.

La plasthansker og søppelpose bli fast inventar i vårjakken. Plukker du søppel der du bor, jobber og ferdes til daglig, er friskere luft, renere hav og landjord den verdifulle takken.

Tall fra SSB viser at det oppsto 11,7 tonn med søppel i 2017, så behovet for agering er stort. Å plukke litt søppel hver dag utgjør en forskjell, og det er fort gjort.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags