Franzefoss kan ikke redde Damtjern alene ...?

VIL HA STRENGERE MILJØKRAV: Runar Gravdal (Ap) er bekymret over utslipp blant annet i Damtjern. FOTO: BENEDIKTE HÅKONSEN

VIL HA STRENGERE MILJØKRAV: Runar Gravdal (Ap) er bekymret over utslipp blant annet i Damtjern. FOTO: BENEDIKTE HÅKONSEN

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det sto det i et leserbrev fra ledelsen i Franzefoss sist torsdag

Dermed ble det en ny torsdags morgenkaffe i halsen. Har de plutselig tenkt å be om hjelp til å stanse utslippene sine?

Det var nye takter fra en bedrift som ikke helt har lyktes med verken rensing eller samarbeid om å få ned utslippene sine så lenge jeg har kjent til de. Og det begynner å bli en stund.

Damtjern fungerer som Franzefoss' renseanlegg

Men nei da, det er bare mer av det samme, det de sier er at Damtjern ikke kan reddes, i hvert fall ikke hvis de skal drive pukkverk og utvinne denne fantastiske hornfelsen som er så ettertraktet av asfaltleggerne.

De skylder på andre aktører som utbyggingen av Hølaløkka, som riktignok har hatt et uhell, som ble stoppet ganske raskt, og som jeg heller ikke var i tvil om at de kom til å få, og så motorsenteret i Leirdalen som lot utslippene fra fyllinga si gå rett i tjernet, men atskillige fangdammer og sedimentasjonsdammer er etablert etter påtrykk siden de bygde. (De er ikke så flinke til å vedlikeholde sedimentasjonsbassengene sine og det kan jo forurensningemyndigheten ta seg en tur å pålegge de).

Men 90 prosent av nitrogenet og som har rent ut i Damtjern over tid kommer fra Gjellebekken og målingene over tid er overtydelige på at nitrogenforekomstene i bekken er langt over tiltaksgrensene ved hver eneste måling, og at Damtjern i dag fungerer som Franzefoss sitt renseanlegg med stor risiko for utvikling av ammonium i vannet.

Så er det fint at ledelsen vil opplyse oss og fjerne misforståelser.

En skandale

Den første er at Franzefoss står for 20 prosent av nitrogentilførselen. Denne påstanden har vi som har sett målinger ikke sett noe annet belegg for enn Franzefoss sin påstand.

Jeg vil og minne om at målingene gir resultat pr. ml og tar ikke hensyn til vannføringen som er mange ganger så stor fra Gjellebekken som fra de øvrige kildene.

Det er nok riktig som Franzefoss påstår at det av Franzefoss foreslåtte og av fylkesmannen godkjente renseanlegg ikke i det hele tatt er i nærheten av å fylle noen rensefunksjon.

Årsaken til dette er vel både et urealistisk forslag og manglende oppfølgning fra selskapets side.

Så kommer det en del påstander om at Franzefoss har forpliktet seg til å drive bærekraftig og etterleve krav til skjerming og utslipp. Og det er riktig. Det er de forpliktet til gjennom Lov og forskrift

Og så er det hyggelig at de støtter kravet om en offentlig finansiert forurensningsmyndighet.

Det er jeg helt enig i: Det er en skandale at vi ikke har slik myndighet på plass.

Smålig og desperat

Derimot har vi allerede en offentlig myndighet som er ansvarlig for denne virksomheten og konsesjonen som gir pukkverket anledning til drift er gitt av Direktoratet for mineralforvaltning.

Konsesjonen er regulert av «Lov om erverv og utvinning av mineralressurser» som i paragraf 59 har følgende plikt til tilsyn med Franzefoss.

De forholdene det skal føres tilsyn med er 4, hvor av en av de er at det ikke skal føre til forurensning eller skade på miljøet.

Det er smålig og desperat av Franzefoss å peke på andre historiske forurensningskilder for å unndra seg sin plikt til IKKE å forurense og det er ingen tvil hos undertegnende at Franzefoss i dag ikke gjør jobben sin og pr. i dag bryter konsesjonsvilkårene sine.

Jeg vil nå ta de nødvendige initiativ til at direktoratet gjennomfører det tilsynet som loven forplikter dem til.

Kanskje vi må redde Damtjern

Hvis det er slik at Franzefoss «ikke kan redde Damtjern», får vi nok snu denne saken på hodet igjen og erkjenne at det er vi andre som må redde Damtjern.

Og da kan det hende vi ikke kan redde Franzefoss og Lierskogen Pukkverk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken