Da barnetogene ble avlyst, fikk Kaja en idé

Klar for 17. mai: Kaja Kværner, leder i Lier Bygdeungdomslag, gleder seg til å kjøre traktortog over hele bygda på nasjonaldagen.

Klar for 17. mai: Kaja Kværner, leder i Lier Bygdeungdomslag, gleder seg til å kjøre traktortog over hele bygda på nasjonaldagen. Foto:

Det blir ingen barnetog å se i Lier på nasjonaldagen. I stedet rulles det ut et traktortog.

DEL

– Dette er en viktig dag for oss, og vi ønsker å bidra til en god 17. mai-feiring, sier Kaja Kværner, leder i Lier Bygdeungdomslag.

Derfor ønsker de å markere nasjonaldagen med et annerledes tog.

– Hvor kommer ideen fra?

– Det var egentlig ganske tilfeldig. Jeg dro for å se på kopplam, og ble stående og prate med noen der. Og så kom ideen som vi alle tente på, ler hun, og forteller at alle søknader er sendt inn og alt er i orden.

– Det blir ikke skikkelig feiring uten tog, så 17. mai samler vi traktorene og legger ut på en tur rundt i kommunen.

Tidsplan og kjørerute

Og når vi sier tog mener vi ikke en fem minutters tur gjennom et tettsted. Her snakker vi om en skikkelig langtur fra Sylling til Nøste, og fra Lierskogen til Oddevall.

– Vi regner med fire timer kjøring. Noen strekk har vi regnet litt god til, og så har vi har lagt inn noen stopp underveis. Vi skal prøve å holde tidene, men det er jo traktorer vi kjører, så det kan hende det går litt sakte opp bakkene, forklarer Kaja og legger til:

– Vi kjører så fort som den tregeste traktoren går.

– Hvor mange traktorer er det snakk om?

– Vi har ikke fått alle påmeldingene enda, men håper på 20. Alt nå er det påmeldt 14 eller 15, så det kommer litt an på hvordan vi får rokert traktorene våre.

Vanskelig med forbikjøring

Hun er den første til å innrømme at det kan skape irritasjon for mange hvis de skulle ende opp bak en traktor – for ikke å snakke om et helt tog av traktorer – men håper de som vet de skal ut å kjøre 17. mai sjekker ruta og tidspunktene de kommer til å kjøre.

Særlig Vestsideveien og Ringeriksveien peker hun på som utfordrende.

– Her er det lange strekk hvor det er vanskelig å ordne forbikjøringer. Vi slipper selvsagt biler forbi der det er mulig, men det byr på utfordringer når vi er så mange og så store. Da blir det vanskelig å svinge inn på ei busslomme, sier hun.

Egen kleskode

Toget kommer til å følge alle smittevernsrestriksjonene gitt av Lier kommune. Derfor vil det være én person per traktor, med mindre det er to fra samme husstand. Hun oppfordrer også tilskuere å ikke samle seg eller komme nærmere for å se toget, men håper heller de fleste kan følge med fra egne vinduer, veranda eller hage.

Blir det fint vær satser Kaja selv på å kjøre foran traktortoget på en firehjuling – med musikkanlegg som spiller de kjente og kjære musikkstykkene vi er vant til å høre på 17. mai. Det vil også fungere som et varsel for folk langs veien at toget er på vei. Akkurat som korpsmusikk gjør når barnetoget kommer.

– Jeg håper vi kommer til å glede folk. Det er kleskode både for traktor og sjåfør, bilen skal være rein og folk skal være pene i tøyet. Vi oppfordrer også de som er med til å pynte traktoren litt ekstra for dagen, forteller Kaja, og kan røpe at de kjøper inn ekstra flagg som skal festes til traktorene.

– En viktig dag

Lier Bygdeungdomslag var også tidlig i gang med å arrangere sosiale treff på nett da koronapandemien sendte hele landet hjem. Det har blant annet vært spillkvelder og strikketreff på nett, og Kaja sier hun er imponert over gjengen.

– Hvordan har nyheten om traktortog blitt tatt imot?

– Det har vært veldig, veldig positivt. Faktisk har det også vært spørsmål om andre biler kan få være med også, men på grunn av trafikksikkerheten kan vi ikke det.

– Hvorfor gjør dere dette?

– 17. mai er viktig for oss. Vi setter sånne dager høyt i bygdeungdomslaget, så dette er stort og vi gleder oss veldig. Når hele Norge skal synge nasjonalsangen, vil vi stå på Hallingstad skole og gjøre det samme. Så håper vi dette blir en 17. mai vi husker for noe positivt, ikke bare at nasjonaldagen ble ødelagt av korona.

Her er ruten til traktortoget

 • Starter på Sylling skole med avreise kl. 10.00
 • Følger Modumveien gjennom Sylling sentrum, opp til Vestsideveien. Er ved Fagerliåsen kl. 10.05, ved Oddevall kl. 10.20, Meren kl. 10.25, Egge skole kl. 10.35
 • Følger Vestsideveien til Lierbyen, deretter gjennom Lierbyen sentrum via Bruveien – Vestsideveien - Hegsbroveien og ut på Ringeriksveien. Er i Lierbyen kl. 10.40.
 • Videre opp Kirkeveien over på Nøsteveien. Følger Nøsteveien til Jensvollveien, og følger Jensvollveien ut på Lierstranda. Er ved Reistad Arena kl. 11.00.
 • Følger Lierstranda ut på E134, hvor de tar av til Gillhusveien, over på Linnesstranda, og ut på E134 igjen. Er på Linnesstranda kl. 11.15.
 • Kjører E134 over på Toverudveien, opp Lierbakkene, og forbi Liertoppen ved Drammensveien. Er ved Lierkroa kl. 11.20 og Liertoppen kl. 11.40.
 • Følger Drammensveien over Regnubuebrua (Ulvenveien) over til Gamle Drammensvei. Deretter følges den ut på Drammensveien. Kjører gjennom Lierskogen sentrum kl. 11.55.
 • Følger Drammensveien og kjører av til Tveitabakken over på Gamle Drammensvei, så til Joseph Kellers vei, opp Ringveien. Det vil bli en runde innom Hennummarka skole. Følger så Ringveien ned på Joseph Kellers vei og kjører Tranbylia bak Circle K og innom Hallingstad skole. Er ved Akebakken barnehage kl. 12.15, Hennummarka skole kl. 12.20.
 • Stopper for en pause på Hallingstad skole når hele Norge synger nasjonalsangen kl. 13.00.
 • Kjører så ut på Joseph Kellers vei oppover til Bratromveien, og følger den ut på Hennumveien, som følges ned til Kirkelina. Deretter kjøres det ned over på Ringeriksveien retning Sylling, og over Åmotveien. Er ved Kiwi Lyngås kl. 13.30, og Åmotveien kl. 13.50.
 • Toget avsluttes ved Sjåstad samfunnshus kl. 14.00.

Alle klokkeslett er cirka-tider.

Artikkeltags