26. mars er den store byttedagen over hele landet, og lokallaget til Miljøagentene i Lier slenger seg på med leke- og klesbyttemarked for barn og ungdom.

– Det er både smart og morsomt å bytte, smiler Victoria Andreassen (9).

– Ja, da kan jo noen andre få glede av de lekene og klærne man ikke trenger selv lenger, nikker Marte Wold Gravdal (10).

Helt gratis

De blide styremedlemmene i lokallaget håper mange vil ta turen til kantina på Tranby skole på ettermiddagen lørdag 26. mars. Da arrangeres det byttedag mange steder i landet.

Miljøagentene i Lier har arrangert klesbyttedager flere ganger, men denne gangen ønsker de at barn og unge også skal kunne bytte bort leker og kosedyr som de ikke bruker lenger. Og siden de er en barne- og ungdomsorganisasjon ønsker de klær til hovedsakelig barn og ungdom – fra små barnestørrelser og opp til de minste voksenstørrelsene.

Det koster ingenting å bli med på byttefesten. Man tar kun med seg maks ti hele og rene klesplagg eller leker eller en kombinasjon av de to, og så får man like mange byttelapper som man har med seg ting, som man da kan bruke som «betaling» for å få med seg hjem leker eller klær som andre har tatt med seg.

– Det er kjempefint å kunne få fine klær og leker uten å bruke mange penger på det, og selv om det er brukt, så er det jo nytt for oss, sier Nathalie Andreassen (10).

– Og så er det bra for naturen at vi heller bytter bort klær og leker i stedet for å bare kjøpe nye ting hele tiden, kommenterer Marion Håkonsen (12).

Overskudd til flyktninger

Det pleier alltid å bli en del ting til overs etter et byttemarked. Ikke alle tar med seg hjem like mange gjenstander som de hadde med seg til markedet. Og det synes styremedlemmene er helt ok.

De har nemlig bestemt seg for at det de sitter igjen med av klær, leker og kosedyr skal leveres til en organisasjon i Drammen som vil videreformidle det til flyktninger fra Ukraina og andre steder, og eventuelt også til familier som ble rammet av brannen på Fjell nylig.

Etter byttemarkedet holder Miljøagentene årsmøte samme sted, og de håper mange lokale agenter tar turen.