(Drammens Tidende)

DRAMMEN: – Vi er sammen i en spesiell tid. I år skulle vi feire sammen som en ny, stor kommune, men på grunn av koronaviruset blir det verken tog eller mange arrangementer rundt om i kommunen, forteller Louise Winness Prestgard ved 17. mai-komiteen i Drammen kommune.

Derfor inviterer Drammen kommune til digital feiring, hvor alle kan delta. Feiringen blir vist i en ni timer lang sending, som du kan følge på dt.no og på hjemmesidene til kommunen, drammen.no.

– Ved å følge sendingen vil man forhåpentligvis føle at man tar del i en annerledes, flott og ikke minst, en verdig feiring, sier Winness Prestgard.

– La oss ta del i deres feiring

Sendingen vil bestå blant annet opptak av barnetog fra alle skolene, tale ved ordfører Monica Myrvold Berg (Ap), russens tale og innslag fra innbyggernes egne feiringer rundt om i de mange hjem.

Vi ønsker at folk lar oss ta del i deres private feiringer, i og med at vi ikke kan være ute sammen, sier Winness Prestgard.

Hun oppfordrer derfor alle til å dele sine øyeblikk gjennom nasjonaldagen på denne Facebook-siden, enten om det er kaos ved frokostboret, at man har sølt is på bunaden eller synger «Ja, vi elsker», slik at det kan bli tatt med i sendingen.

– Det er superviktig og avgjørende at innbyggerne deltar selv. Vi har en åpen Facebook-gruppe, hvor man kan dele og glede seg over artig innhold, om stort og smått.

Barnetog fra alle skolene

Sendingen starter klokken 08 med symbolske markeringer, som flaggheising og kransenedleggelse ved minnesmerker og statuer.

– Presist klokken ti begynner som alltid barnetoget. I forkant har kommunen reist rundt til alle offentlige og private skoler i kommunen og filmet elevene gå i 17. mai-tog. Så det blir veldig koselig for innbyggerne og kunne se barn og barnebarn gå i tog, sier Winness Prestgard.

Festgudstjeneste og allsang av «Ja, vi elsker»

Klokken 11.30- vises festgudstjenesten fra Bragernes kirke, samt innslag fra øvrige kirker i kommunen som også har 17. mai-gudstjeneste.

12.30 vises ordførerens tale, og klokken 13 blir det saluttering og allsang av «Ja, vi elsker». Bragernes kirkes jentekor er forsanger og vi synger sammen med hele Norge.

Gjennom sendingen vil det også bli vist direktevideo fra markeringer rundt om i kommunen

– Vi kommer blant annet til å filme veteranbilkortesjen gjennom kommunen, og vi er med i båt og følger båtkortesjen oppover Drammenselva. Vi har også folk ute i byen som skal lage gode stemningsrapporter, som skal styre sendingen.

Sendingen avsluttes med å vise festforestillingen som vanligvis pleier å være i teateret.

– Det blir en utrolig allsidig og flott feiring, sier Winnes Prestegard.