(Drammens Tidende)

VIKEN: Myndighetene ber oss om å holde oss hjemme. Mediene florerer av nyheter om korona, og nordmenn har begynt å dø av viruset.

Kjenner du på uro og bekymring for tiden? I så fall er ikke det rart. Siri Elisabeth Meyer og Vibeke Krane ved Universitet i Sørøst-Norge (USN) forsikrer at det er helt normalt å kjenne på slike følelser om dagen.

– Dette er en ny situasjon som ingen helt vet hvordan de skal forholde seg til. Alle kjenner noen som er i risikogruppa for korona, sier førstelektor Meyer, som blant annet underviser i psykologi for sykepleierstudentene i Drammen.

Fem enkle råd for å beholde roen

  • Hold deg i gang med skole og jobb hjemme, slik at ikke alt handler om korona
  • Spis som normalt og få frisk luft hver dag
  • Ikke ta inn og les all info som florerer nå. Minimer nyhetsstrømmen til å omhandle råd fra myndigheter
  • Vær sosial på nye måter, slå av en videoprat med venner og familie. De fleste opplever mer glede gjennom å være sammen over video enn å ha kontakt på SMS, da det mer levende å se hverandre.
  • Distraher deg selv ved å se på hyggelige serier og filmer

Kilder: Vibeke Krane og Siri Meyer, førsteamanuensis og førstelektor på fakultet for helse- og sosialvitenskap på USN

– Se en hyggelig serie eller film

Meyer råder til å leve et strukturert liv, selv om man sitter isolert hjemme med koronasmitte. Krane mener folk bør prøve å fortsette med sine vanlige aktiviteter så langt det er mulig.

– Hvis vi begynner å skremme oss selv opp, blir vi bare enda mer skremt. Vi mennesker evner ikke å tenke på dette hele tiden uten at det går utover livskvaliteten og for eksempel søvn. Spis som normalt og få frisk luft. Må du holde deg hjemme fordi du er i karantene, gå i det minste ut på gressplenen og si «hei» til naboen. I dag gikk jeg utpå balkongen, det var så fint vær. Da fikk jeg en hyggelig prat med naboen og familien, som var ute på gressplenen, sier Meyer, som selv er i karantene.

Førstelektoren råder til å jevnlig prøve å legge fra seg korona-tankene, og begrense strømmen av informasjon om viruset.

– Ikke ha på nyhetene hele tiden. Sett heller på en kanal med musikk en god stund. Det holder kanskje å se på Dagsrevyen en gang i døgnet, sier hun.

I det siste har serier og filmer som handler om epidemier og verdens undergang fått et oppsving. Meyer synes ikke noe om å se på dette hvis man kjenner på mye uro.

– Ikke dra deg ned i søla ved å se på sånne grusomme ting. Sett heller på noe hyggelig, som humor eller kjærlighet.

Hun har også et konkret tips til firmaer: å innføre morgenmøte eller lunsjmøte over video med alle ansatte. På den måten får alle en sosial start på dagen, så langt det er mulig.

– Smil, nikk og tull litt med hverandre over kaffekoppen.

Barneskole har åpnet egen hjelpetelefon, Kirkens SOS blir nedringt: – Veldig mange er redde for korona

Fullt oppmøte digitalt

Vibeke Krane har de siste dagene undervist studentene sine digitalt, og har så langt hatt fullt oppmøte på alle video-forelesningene. Hun tror det sier noe om at studentene som sitter hjemme i egne stuer prøver å ta til seg den sosiale kontakten de kan få.

– Jeg er egentlig litt overrasket over at oppmøtet har vært så bra. I arbeid med sårbare grupper innenfor barnevernet har jeg også opplevd at folk tar imot tilbud om video-møter i veldig stor grad. Folk setter pris på å sees og snakkes, sier Krane.

LES OGSÅ: Syrere redder jordbærkongen: – 11 utenlandske arbeidere kom ikke i helgen

LES OGSÅ: Ti tips til småbarnsforeldre i disse tider