ÅRKVISLA: For noen år siden kom Tor Bomann-Larsen ut med boka Den evige sne – en skihistorie om Norge. Her skriver han om Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Olav Tryggvason, men den røde tråden i boka er Thorleif Haug.

– Jeg fikk kontakt med Bomann-Larsen da jeg skulle skrive en artikkel i Skiing International History Magazine, og jeg ønsket et sitat fra boken i denne artikkelen, sier Haugstuas Knut Olav Kals, som gleder seg til arrangementet lørdag.

Sitatet han snakker om er dette: «Den skiolympiske vugge fra hans barndomshjem på Årkvisla i Lier ved Drammen. Skisporet har en symbolsk verdi. Sporet stanser i alpebyen Chamonix i 1924. Derfra ligger veien synlig for alle til Oslo i 1952, til Lillehammer i 1994. Det vil si historien fører fram til Norge, til skinasjonens tilblivelse. Dette er veien til sportsåndens land».

– Dette er en viktig del av vår stolthet, og folkesjela vår. En nasjonal og internasjonal historie vi har rett på yttersiden av husveggen vår, sier Kals, og håper mange vil ta turen denne ettermiddagen.

– Det blir satt opp et telt, så om det kommer et regndrypp, er det plass til alle, sier han, og lover det også blir servering.

Det er Skikongen Thorleif Haugs venner som står for arrangementet.