Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderne på fellesskapets barrikader

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv med 2 meters avstand skal vi stå sammen. På arbeidernes internasjonale kampdag skal vi atter en gang stå sammen i kravet om et samfunn hvor alle skal få lik muligheten til et godt og verdig liv!

Selv om vi i år ikke kan feire arbeidernes med de tradisjonelle tog og paroler, så er det viktigere enn noen gang at vi feirer nettopp arbeidstakerne.

Vi skal feire de som ellers blir kalt “lavkompetanseyrker”, “bare en assistent”, “lavere utdanning”, de arbeidstakerne som mange ser ned på.

Men nå hører vi ikke disse ordene lenger. Nå hører vi om helsearbeiderne som står på barrikadene i første linje i kampen mot viruset. Nå hører vi om renholderne som begrenser smitten gjennom det samfunnskritiske området som de jobber i. Butikkarbeiderne som sørger for at vi får kjøpt oss mat, og bærplukkerne som storbøndene fortviler over at ikke vil komme til Norge.

Og samtidig som arbeidstakerne kjemper mot sykdommen har pandemiens økonomiske krise banket på resten av arbeidsfolkets dører. Mens akademiske yrker kun har en arbeidsledighet på 2,3 % så har reiselivsarbeidere arbeidsledighet på 28,1 prosent, etterfulgt på statistikken over at flest permitterte er butikkmedarbeidere, vaskepersonell og hotellresepsjonister.

Over hele landet ser vi at rekordmange er permitterte og arbeidsledige. Levedyktige bedrifter velter over ende når de ikke får nok hjelp til å overleve. Men hvor er høyresiden sine løsninger? Hvorfor er det ingen som nå sier at vi trenger å kutte formueskatten som “kveler små bedrifter og lokalt næringsliv”. Hvor er de som vil kutte i sykelønnen, svekke arbeidsmiljøloven og kutte i velferd til vanlige folk? Når ting blir vanskelige så legger vi vekk høyrepolitikken, og ser til de verdier og den politikk som arbeiderbevegelsen har stått for og kjempet for i alle år i dette landet.

Denne krisen viser oss mer enn noe at landet avhenger av alle arbeidstakerne våre, og at det er utrolig viktig med et sterkt fellesskap som kan stille opp når vi går igjennom vanskeligere tider. Når denne krisen er over så skal vi brette opp ermene, og nok en gang sørge for arbeid til alle, en sterk velferdsstat som tar vare på oss og et ryddig arbeidsliv hvor ingen blir utnyttet. Gratulerer med dagen, og lykke til alle sammen!

Kommentarer til denne saken