Gå til sidens hovedinnhold

Åpent brev til Kari-Ann Dale, kommunalsjef oppvekst

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære Kari-Ann!

I dag fikk alle ansatte et brev fra deg om utfordringer rundt covid-19. Vi har alle barna i fokus og ønsker at vi i størst mulig grad skal holde barnehager og skoler åpne, da vi mener dette er det beste for barna.

Vi på Hennummarka skole føler oss heldige. Vi jobber på en super skole, har herlige elever og gode kollegaer. Men vi må innrømme at vi gikk inn i denne skoledagen med langt mindre tiltakslyst og energi etter å ha lest brevet fra deg.

Litt bakgrunn:

Søndag kveld fikk vi bekreftet smitte hos en av våre ansatte. Denne ansatte har vært i kontakt med mange elever. Dette medførte at mange ble satt i karantene. Rektor tok kontakt med deg og ønsket at vi gjennomførte digital hjemmeundervisning siste uka før påske, da svært mange trinn var berørt, noe du sa nei til. Vi gjennomførte digital hjemmeundervisning for alle elevene på mandag, mens smittesporingsteamet utførte sin jobb. Tirsdag var vi tilbake, på rødt nivå. Nytt smitte ble oppdaget. Denne gang hos en elev. Det er verdt å nevne at eleven var symptomfri! Nye familier og ansatte ble satt i karantene. Det ble på nytt ytret ønske om å gjennomføre hjemmeskole, noe som også fikk støtte fra hovedverneombudet, men fortsatt nei fra deg. Onsdag ble det igjen oppdaget smitte hos en elev som resulterte i enda flere i karantene.

Vi er bekymret når dere ikke har kontroll over situasjonen, slik dere hevder dere har. Mange ansatte er bekymret for egen sikkerhet, da vi kan møte potensielle smittebærere uten symptomer. Når resten av samfunnet strammer inn smitteverntiltak, er alt vi har som beskyttelse en flaske med Antibac!

Dere valgte å ikke lytte til oss og heller gamble på at elever, ansatte og foresatte ikke vil bli skadelidende, men tapte! Er du klar over hvor mange familier og ansatte som nå er berørt av karantene inn i påsken?

Du skriver: (sitat)

«Du kjenner ditt lokalmiljø best. Med bakgrunn i denne kunnskapen ber vi deg, sammen med barn, elever og ansatte i barnehage og skole, å vurdere om det finnes noen mulighet for å sikre mest mulig tilstedeværelse også ved økt smitte. Kan det for eksempel være mulig med mer fleksibelt oppmøte gjennom større deler av dagen, og er bruken av uteskole utnyttet til sitt fulle? Er det mulighet for mer utetid og turer i barnehagen? Er det situasjoner hvor det kan være mulig å midlertidig øke bemanningen eller benytte andre fagpersoner til avlastning? Det er anledning for skolene til å bruke større deler av skoledagen enn de vanligvis gjør.» (sitat slutt)

Vi reagerer sterkt på både timing og innhold i dette brevet. Hvis du mente å si takk, ikke fortell oss hvordan vi bør gjøre jobben vår! Vi har allerede endevendt det meste av muligheter innenfor de rammen vi har. Vi strekker oss i alle retninger – hele tiden – fordi vi ønsker å gi elevene våre den beste opplæringen.

Og hva med risikoen vi selv blir utsatt for? Det er den som bekymrer oss nå! Den risikoen ignorerer du glatt – der du sitte trygt i ditt eget kontor og kan begrense antall nærkontakter.

Se oss! Vær så snill! Kom og se jobben vi gjør. Vær på skolen med oss en hel dag. En hel uke. Se hva vi gjør! Før du kommer med «vennlige forslag» til hvordan vi kan tilpasse oss denne utfordrende situasjonen bedre.

Tør du? Være i frontlinjen? Med mange nærkontakter og skjult smitte uten symptomer? Du er velkommen til oss på Hennummarka. Aller helst i morgen.

For nå er vi redde. Kom og del frykten med oss. Vis at du bryr deg.

På vegne av de ansatte,

Halvor Jordbakke

Verneombud

Kommentarer til denne saken