Gå til sidens hovedinnhold

410 meter hekk og norske særavgifter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En hel verden har latt seg imponere over Norges suverene olympiske mester på 400 meter hekk, og det med rette.

Tenk deg likevel at Karsten Warholm fikk beskjed om å starte 10 meter bak de andre og dermed måtte løpe 410 meter i stedet for de 400 meterne som konkurrentene måtte tilbakelegge. Hvorfor? Jo, fordi han er norsk statsborger.

Tror du han ville opplevd konkurransen som rettferdig? Tror du han ville vunnet, eller i det hele tatt funnet seg i forskjellsbehandlingen?

Eksemplet er ikke tull og tøys. Det er nesten dette som skjer i tusenvis av norske virksomheter hvert eneste år. Over 500 000 personer i Norge ilegges en særavgift fordi de er nordmenn. Mange er gründere som forsøker å skape arbeidsplasser, eller bedriftseiere i distriktene som jobber hardt med å ivareta arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Uavhengig av om virksomheten de eier/er medeier i taper eller tjener penger, må de betale en ekstraskatt som utlendingene slipper å forholde seg til. Dette må de som regel finansiere med å ta ut penger fra bedriften, låne penger eller selge aksjer. Rettferdig? På ingen måte!

Likevel selger en rekke politikere dette inn som en fornuftig skatt, i rettferdighetens og omfordelingens navn. Fordi urimeligheten seiler under navnet «formuesskatt» tror mange at dette handler om å skattlegge de rikeste blant oss. Det er virkelig ikke det det dreier seg om.

Både Kari og jeg er Høyre politikere. Kari har erfaring som næringslivsleder, gründer og lokalpolitiker i Asker og jeg har erfaring som banksjef i noen av de største bankene i Norge. Vi blir oppgitt over at politikere på venstresiden forsvarer denne særavgiften som i realiteten straffer nordmenn som skaper arbeidsplasser. Hvorfor ønsker man å prioritere fordeler for utenlandske eiere og undergrave vekstmuligheten for norske?

Formuesskatten på arbeidende kapital er og blir en særavgift som gjør det mindre attraktivt å skape arbeidsplasser i Norge. Er det virkelig dette en del politikere ønsker? Eller forstår man ikke sammenhengen? Jeg og Høyre er ikke i tvil om at vi heller lytter til Jan som leverte mange tonn med kjetting på trappen til kemneren i sin kommune – det var den verdien han måtte betale formuesskatt på, selv da bedriften gikk dårlig – enn de på venstresiden som ikke bryr seg om at norske bedriftseiere skal ha en særskatt som nesten ingen andre land har.

Norge er et av de landene som har kommet best gjennom en global pandemi. Det kan vi være stolte av. Men det er ingen grunn til å hvile på laurbærene, noe sikkert heller ikke Warholm gjør. Det er private arbeidsplasser som først og fremst ble rammet under pandemien, ikke de offentlige. Vi trenger politikk som bidrar til å videreutvikle Norge, og politikere som skjønner verdien av privat eierskap og ny verdiskaping. Nå, ikke om noen år.

Jeg stolt av å representere et alternativ til politikere som ønsker å bremse utviklingen, kaller våre verdiskapere for profitører og som heier på særavgifter og 10 meter tillegg på en rask 400 meter. Det er nemlig ikke dette Norge trenger de neste fire årene! Vi trenger et privat næringsliv som kan skape mange jobber – det tjener hele samfunnet på.

Kommentarer til denne saken